Андрій Косенков: ТОП-3 помилок при укладанні договору страхування майна, які призводять до відмови у виплаті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Косенков: ТОП-3 помилок при укладанні договору страхування майна, які призводять до відмови у виплаті

Особисті фінанси
805
При укладанні договору страхування майна страхувальником рухає один мотив: отримати відшкодування збитку при настанні непередбачених обставин. Яке ж розчарування клієнта, коли при настанні страхової події страхова компанія не виплатила страхове відшкодування взагалі або виплатила не в повному обсязі.
Оскільки страхування майна (особливо добровільне) порівняно з західними країнами в нашій країні не дуже поширене, багато хто просто не розуміє або не хоче зрозуміти природу даного виду страхування.
У цій невеликій статті пропоную консолідований досвід у сфері врегулювання збитків по майну, пов’язаний з неправильними діями страхувальника. Часом саме недостатнє розуміння питання призводить до відмови або мінімізації виплат за договором. Щоб уникнути такого неприємного досвіду, раджу уважно поставитися до цих рекомендацій.
Помилка №1. Неуважне і неправильне заповнення заяви
При укладанні договору страхування ви обов’язково повинні надати заяву на страхування, із зазначенням даних про предмет страхування. Невідповідність описаного майна дійсності й подання свідомо неправдивих відомостей є підставою для відмови.
Це не означає, що ви можете допустити такі помилки свідомо: найчастіше це відбувається або через неуважність, або через недостатньо серйозне ставлення до цього етапу укладання договору.
Найпоширеніші помилки: неподання даних про попередні страхові події, свідомо неправильна подача інформації про систему охорони застрахованих об’єктів, неправдива чи неточна інформація щодо характеристик застрахованого об’єкта.
Помилка №2. Відсутність майнового інтересу
Часто корпоративні клієнти з метою оптимізації оподаткування або через непрозору структуру власності вказують страхувальником ті юридичні особи, які не мають ніякого стосунку до об’єкта страхування. Ідеальний варіант, коли власником майна є сам страхувальник. Якщо ж страхувальником виступає інша юридична особа, то варто юридично «зв’язати» компанії договором оренди або іншим договором, який передбачає можливість користування (у тому числі можливість страхування).
У разі страхування майна фізичних осіб діє те саме правило – страхувальником виступає власник квартири, будинку або будь-якого іншого майна. Радимо не оформляти договір страхування на брата, дідуся або інших родичів.
Помилка №3. Некоректно вказані ризики, які покриваються договором страхування
Будь-який договір страхування містить перелік ризиків (або пойменованих, або по структурі «покривається все, крім …», так звані «all risks»). При цьому, з урахуванням специфіки страхування конкретного майна, варто передбачити всі можливі особливі ризики, які можуть виникнути у зв’язку з цим.
Відомі випадки, коли страхували заміські будинки без ризику падіння дерев (всупереч тому, що це основний ризик в даному випадку), страхували квартири без ризику «крадіжка зі зломом», або страхували аптеку без ризику температурного впливу або впливу води на лікарські препарати.
Ніхто краще вас не знає специфіки вашого майна і бізнесу, тому радимо дуже ретельно перевіряти той набір ризиків, який вам пропонує страхова компанія на момент укладення договору страхування.
Все вищезгадане не гарантує вам отримання страхового відшкодування, оскільки є ще безліч інших нюансів, про які розповім у наступних статтях.
Але в будь-якому випадку, прикро, коли ви не можете отримати відшкодування не з вини непереборних обставин, а через власну необачність. Тому раджу врахувати цей необхідний мінімум, щоб бути впевненим, що ви коректно уклали договір страхування. І зі свого боку мінімізувати ймовірність формальних «зачіпок» для відмови при врегулюванні страхових подій.
Андрій Косенков, директор відділів відшкодувань і автотранспортного страхування, партнер BritMark
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас