Що буде в Україні з гречкою нового врожаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде в Україні з гречкою нового врожаю

Аграрний ринок
719
Українці розлюбили каші. Експерти констатують: останнім часом спостерігається значне зниження попиту на гречану крупу.
Причина банальна – продукт став дуже дорогим для меню середньостатистичної сім’ї, адже його вартість в окремі періоди досягала 50 грн/кг.
Однак уже восени фахівці компанії Pro-Consulting очікують істотного зниження цін.
“У вартості гречки була закладена велика спекулятивна складова. Новий врожай дасть зниження цін у роздробі до 24-25 грн/кг”, – прогнозує фахівець-аналітик інформаційної компанії “ПроАгро” Ярослав Левицький.
У новому сезоні сприятливі погодні умови зумовили приріст виробництва багатьох нішевих культур, тож круп в Україні мають виробити більше. Проте аналітики не очікують істотного здешевлення круп, багато з яких і так продаються з мінімальною націнкою. Тому до кінця року ціни залишаться майже на колишньому рівні, або навіть незначно зростуть через девальваційні процеси в країні.
Гречка подешевшає втричі
За даними компанії “УкрАгроКонсалт”, у минулому маркетинговому році врожай гречки в Україні склав 128 тис. тонн, що на 23% нижче показника попереднього сезону і є мінімальним показником з 1999 р.
За даними офіційної статистики, в січні-травні 2016 року в Україні вироблено 15,5 тис. тонн гречаної крупи, що на 38% менше, ніж за аналогічний період 2015 року (25 тис. тонн).
У січні поточного року крупу можна було купити за 25 грн за кілограм. У травні вартість зросла і склала 30 грн/кг. Влітку ціни знову підскочили до рекордної позначки в 50 грн/кг. В результаті середньоринкова ціна склала 36,5 грн/кг.
Дорожнеча зробила вигідним імпорт гречки. У червні-липні 2016 року в Україну поставили 1,5 тис. т. гречки, більше 80% якої було закуплено в ЄС (в Литві, Естонії та Польщі). Це перша велика закупівля гречки за межами країн СНД за останні 10 років. До цього основними постачальниками були Росія і Казахстан, але заборона на поставки з Росії позбавила ритейлерів можливості покрити дефіцит за рахунок імпорту. В результаті оптові продавці отримали можливість диктувати ринку свої умови.
Однак цього року, як зазначають аналітики “УкрАгроКонсалт”, гречки зберуть на 30% більше, ніж минулого, близько 165 тис. тонн. Урожай гречки зросте, за словами Ярослава Левицького з “ПроАгро”, за рахунок розширення посівних площ до 150 тис. га і більш високої врожайності, ніж рік тому.
Такий вал дозволить забезпечити бездефіцитний баланс споживання, призведе до скорочення імпорту і знизить внутрішні ціни на гречку до 12 тис. грн./т після завершення збиральної кампанії з поступовим збільшенням протягом сезону максимально до 14-15 тис. грн./т, зазначає Ярослав Левицький.
Заварили кашу
Журналісти поцікавилися у експертів, що ж буде з іншими крупами. За даними Держстату, за підсумками 2015 р. в Україні було вироблено трохи більше 347 тис. тонн круп, що на 1% менше, ніж у 2014 році (350 тис. тонн). Крім зниження виробництва гречаної крупи на 25%, також значно скоротився випуск ячних (-18%) і пшеняних круп (-11%).
Водночас торік зросло виробництво вівсяних (+13%) і пшеничних круп (+11%).
Основною причиною негативної тенденції аналітики називають скорочення посівних площ і валового збору круп’яних культур, а також зниження внутрішнього попиту на цю продукцію.
“У липні 2016 р. спостерігалося зниження виробництва більшості видів круп. Зростали обсяги переробки тільки пшоняної, кукурудзяної круп, гороху і рису”, – повідомили в “УкрАгроКонсалт”.
Що буде в Україні з гречкою нового врожаю
В основному виробництво круп в Україні зберігається приблизно на тому ж рівні, що і рік тому. Тому експерти не бачать причин для істотних цінових стрибків.
“Ціни не повинні бути вищими, ніж рік тому. Наприклад, гороху ми зібрали вдвічі більше, є суттєве зростання врожаю рису. До того ж інші крупи для населення не є таким “фетишем” як гречка. Хіба що рис, але його завжди можна завезти. І є великий розкид в цінах: можна ввозити і дешевий товар”, – каже Ярослав Левицький.
Однак, за його словами, причин для зниження цін немає. Як правило, виробники круп продають свій товар на межі рентабельності, що зумовлено обмеженим споживанням всередині країни і незначною часткою експорту.
“Наприклад, жита зібрали небагато, але ціни на нього тримаються на низькому рівні, тому що ми його не експортуємо. З тієї ж причини на цінах майже не позначається валютний курс”, – говорить експерт. За його словами, ціни і далі диктуватимуть не продавці, а покупці. Виробники не можуть реалізувати крупу за кордон і будуть змушені рахуватися з тим попитом, який є на ринку.
З такою оцінкою згоден і директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Експерт вважає, що на вартість круп восени може вплинути експеримент зі скасуванням цінового регулювання на основні групи продуктів харчування. “Ритейлери вже не приховують, що будуть підвищувати ціни, щоб компенсувати недобір “за той час, коли діяли цінові обмеження”, – каже Олексій Дорошенко.
Крім того, експерт припускає, що зростання валютного курсу на 2-3% за серпень все ж позначиться на цінах, оскільки агрогосподарства перерахують вартість круп з урахуванням цього підвищення.
“Валютна складова у виробництві круп досить велика (добрива, насіння, техніка, пальне). Тому у вересні новий урожай напевно додасть в ціні 2-3%. А слідом подорожчає і готова продукція”, – вважає Дорошенко. До кінця ж року крупи можуть подорожчати на 3-5%.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас