Відібрати в сильного: Фонд гарантування вкладів хоче продати борги компанії Коломойського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відібрати в сильного: Фонд гарантування вкладів хоче продати борги компанії Коломойського

Кредит&Депозит
643
_Вчора Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що планує виставити на аукціон права вимоги за кредитами, які знаходяться на балансі неплатоспроможних фінустанов, зокрема ─ «Златобанк» і «Фінанси та Кредит». «Компанія-позичальник веде активну господарську діяльність і входить у потужну, одну з найбільших в країні, бізнес-груп. Незважаючи на це, сумарна заборгованість за договорами перевищила 1,54 млрд гривень», ─ сказано в релізі ФГВ.
Виходячи з презентації, яку опублікував Фонд, мова йде саме про лідера українського ринку ─ МАУ. «У рамках передпродажної підготовки з метою попередньої оцінки лота Фонд запрошує всіх потенційних покупців/інвесторів проаналізувати матеріали кредитних справ та надати свої пропозиції щодо можливої вартості лотів», ─ ідеться в повідомленні ФГВ.
Перший лот, який Фонд має намір виставити на продаж, ─ права вимоги за кредитами, які перебувають на балансі Златобанку, заборгованість за якими перевищує 400 млн гривень. У заставах за цими кредитами знаходяться два пасажирські літаки Boeing 737-500.
Другий лот ─ права вимоги за кредитами, які перебувають на балансі банку «Фінанси та Кредит». Сумарна заборгованість за цими договорами перевищує 1 млрд гривень. У заставі в банку ─ об’єкти нерухомості в Києві та області. Виходячи з презентації, в одному із заставних будинків розташовується головний офіс МАУ.
У самій авіакомпанії, схоже, за збереження своїх застав не переживають. Більше того, вважають, що ще потрібно розібратися, «хто кому винен». «Ми не проти повернути взяті кредити, але вважаємо, що банки повинні компенсувати збитки, яких зазнала авіакомпанія через те, що фінустанови припиняли прийом платежів, не давали нам користуватися нашими коштами. У нас з ними ряд судів щодо вирішення цих питань», ─ сказав у коментарі Forbes президент МАУ Юрій Мірошников.
Для бізнесу ФПГ «Приват» такий підхід ─ коли компанія виставляє низку зустрічних вимог ─ є свого роду традицією. У випадку з «Фініками» в МАУ в банку було відкрито поновлювану кредитну лінію, яка пізніше стала предметом судового спору між банком і компанією.
У самій авіакомпанії, схоже, за збереження своїх застав не переживають. Більше того, вважають, що ще потрібно розібратися, «хто кому винен»
Компанії Ігоря Коломойського вдалося переконати Вищий господарський суд України в тому, що банк неналежним чином здійснював її обслуговування. Так, МАУ в листопаді 2015 року звернулася з позовом до банку «Фінанси та кредит», в якому однією з позовних вимог визначила вимогу про так зване «зарахування однорідних позовних вимог», а саме штрафних санкцій за неналежне обслуговування їх банком, а також включила інші «втрати», в т. ч. втрачену вигоду, як дохід, який могла отримати, але не отримала в результаті неналежного касового обслуговування, в рахунок погашення свого боргу за кредитним договором.
«Наразі в задоволенні позовних вимог компанії МАУ апеляційним судом відмовлено, з мотивуванням відмови в задоволенні позову тим, що вимоги, які підлягають зарахуванню, не є однорідними, а також враховуючи заборону на зарахування таких вимог під час тимчасової адміністрації банку», ─ пояснює юрист ЮФ «Місечко та Партнери» Яна Квасниця.
Швидше за все, якщо суди і визнають правоту МАУ в цій суперечці, то максимум, чого зможе домогтися компанія, це стати в 7-му чергу кредиторів банку. Водночас МАУ, ймовірно, буде користуватися цією ситуацією для того, щоб затягнути час судових розглядів.
Опитані Forbes юристи висловили сумнів, що, навіть якщо знайдуться покупці на заявлені до продажу кредитні портфелі, навряд чи комусь із них вдасться стягнути з компанії кошти або забрати у МАУ заставне майно. «Вважаю, що компанії, яка викупить борги МАУ у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, буде досить складно отримати об’єкти застави у вигляді літаків і об’єктів нерухомості в свою власність. МАУ буде активно відстоювати своє право власності на заставне майно і, як мінімум, зможе розтягнути судові процеси на кілька років, а як максимум ─ виведе майно у власність якогось нерезидента, що ще більше ускладнить їх реальне отримання потенційним покупцем», ─ каже Віктор Мороз, адвокат, керуючий партнер АО «Suprema Lex».
За його словами, реалії української судової системи такі, що при грамотному юридичному захисті можна дуже довго не віддавати заставне майно. «Розуміючи такі перспективи, навряд чи хтось із серйозних інвесторів ризикне придбати таке заставне майно», ─ припускає юрист.
Схожої думки дотримується і юрист ЮФ «Астерс» Вольга Шейко: «Боржник просто так не дозволить відібрати у нього майно і буде всіма доступними правовими методами, а їх чимало, намагатися відтягнути момент розплати». Вона додає: незважаючи на те, що господарські суди розглядають справи в процесуальних рамках, дуже часто все ж є правові способи затягування процесу ─ наприклад, призначення всіляких експертиз. «Великі гравці на цьому ринку знають про підводні камені і течії, тому наявність черги з охочих придбати такий борг досить сумнівна», ─ каже Шейко.
Ще однією проблемою для Фонду є досить вузький ринок проблемних активів України. «Поки що коло покупців ─ це, ймовірно, і самі позичальники, і конкуренти позичальників, і фінансові посередники, які вважають, що вони можуть вести з позичальником більш жорстку роботу, а також спеціалізовані інвестори», ─ раніше заявляла директор офісу консолідованих продажів Фонду гарантування вкладів Юлія Берещенко.
Водночас, з огляду на вищевикладене, складно уявити, що хтось в Україні захоче починати судові тяжби з Групою «Приват». У країні не так багато структур, здатних провести ефективний «ворк аут» щодо стягнення боргу з такої великої ФПГ. А з огляду на сьогоднішні політичні реалії, шанси знайти стороннього покупця боргів МАУ наближаються до нуля. При цьому Фонд гарантування вкладів буде змушений знижувати вартість активів до тих пір, поки їх хтось не купить. У підсумку, швидше за все, у самій компанії з’явиться можливість викупити свої ж зобов’язання за безцінь.
Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас