Українці міняють авто на потяги й літаки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці міняють авто на потяги й літаки

Особисті фінанси
2682
Під час міжміських поїздок українці тепер згодні більше часу проводити в дорозі, але заощадити гроші. Такий висновок зробили журналісти, порівнявши статистичні дані Держслужби статистики про пасажирські перевезення за останній рік.
ЩО ЗМІНИЛОСЯ. Як видно з інфографіки, в першому півріччі 2016 р. порівняно з аналогічним періодом 2015 р., зріс пасажирооборот (число пасажирів, помножене на відстань поїздок) на залізниці і знизився при перевезеннях автотранспортом. При цьому пасажиропотік (кількість перевезених пасажирів) на “залізці” залишився таким самим, як і рік тому, а при автобусних перевезеннях впав на 16%. Майже на чверть стало більше авіапасажирів, причому рахунок йде на мільйони людей: рік тому було перевезено 2,7 млн осіб, зараз – 3,3 млн.
Українці міняють авто на потяги й літаки
Криза серйозно скоректувала можливості людей в оплаті поїздок. Плюс подорожчав бензин, що поступово підняло ціни на автобусні квитки майже на третину.
На думку експерта з транспорту Олександра Кави, зросла частка нелегальних автоперевізників: “Під час кризи все більше гравців ринку йдуть в тінь, не платять податки і не подають статистику”.
Збільшення пасажирообороту пов’язане з запуском нових маршрутів, завдяки яким люди їдуть на поїзді далі, ніж раніше, без пересадок на автотранспорт. “Йде активне сполучення у напрямку Івано-Франківська та зони зіткнення з непідконтрольними ділянками Донецької та Луганської областей”, — зазначає Кава.
АВІАЦІЯ. Зростання пасажиропотоку Кава пояснює активізацією транзиту, адже зарубіжні компанії активно використовують аеропорт “Бориспіль” для пересадки іноземців. “Громадяни України через зниження доходів літають менше, для багатьох це дороге задоволення”, — говорить Кава. А от експерт авіаринку Сергій Хижняк наголосив, що за перші півроку 2016 р. наші авіакомпанії перевезли 3,3 млн осіб, за липень ще 900 тис., що на 23% більше, ніж у 2015 р. “Зростання пов’язане з розвитком міжнародних трансферних перевезень і збільшенням чартерної програми в Туреччину”, — вважає Хижняк. За його словами, чартерний ринок України в першому півріччі склав 860 тис. пасажирів, 70% з них чартери в Туреччину.
ПРОГНОЗ. Експерти вважають, що до кінця року серйозних змін в динаміці пасажиропотоку не буде. Збережеться зростання на “залізці”, оскільки запустять нові маршрути. Поліпшать статистику й інші нові маршрути, які плануються у напрямку Карпат”, — вважає Кава. А ось авіаційна статистика, каже експерт, залишиться на нинішньому рівні, тому що збільшення флоту поки не планується.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас