НБУ відкоригував кілька правил роботи валютного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відкоригував кілька правил роботи валютного ринку

Казна та Політика
2254
Національний банк України (НБУ) відкоригував кілька правил роботи валютного ринку, дозволивши, серед іншого, зараховувати зовнішній борг до капіталу українських компаній і спростивши купівлю іноземної валюти для оплати лікування фізичних осіб за кордоном.
Як повідомляється на веб-сайті НБУ, відповідні поправки внесені до постанови від 7 червня 2016 року №342.
«Правління Нацбанку ухвалило рішення розширити перелік винятків. А саме – дозволило скорочувати терміни повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в інвалюті на користь нерезидента в разі, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, при якій вимоги по основній сумі кредиту або позики зараховуються як додатковий внесок нерезидента до статутного капіталу резидента», – пояснюється суть змін в повідомленні НБУ.
У НБУ вважають, що таке рішення буде сприяти скороченню зовнішнього приватного боргу України без відтоку іноземної валюти за межі України і без створення додаткового тиску на валютний ринок країни.
«Український бізнес зможе збільшувати капітал за рахунок достроково погашених валютних зобов’язань перед нерезидентами», – підкреслюється в повідомленні.
У НБУ нагадали, що на сьогоднішній день резиденти можуть здійснювати погашення кредитів і позик в інвалюті за договорами з нерезидентами не раніше терміну, передбаченого договорами. Винятками з цього правила є випадки, коли достроково повернуті кошти спрямовуються на докапіталізацію банку-позичальника або проводиться реструктуризація зобов’язань за рахунок запозичень з більш пізнім терміном виконання, а також коли кредитором є міжнародна фінансова організація або іноземне експортно-кредитне агентство.
Крім того, поправками передбачено, що інформація про операції з купівлі та перерахування валюти для оплати лікування фізичних осіб за кордоном буде включатися до реєстру без подання в НБУ відповідних документів.
При цьому, згідно з повідомленням, банк зможе купувати для клієнта інвалюту на ці цілі на наступний день після дня зарахування коштів у гривнях на покупку, а при наявності власних коштів в інвалюті – в день подання клієнтом в банк платіжного доручення.
За даними Нацбанку, також вдосконалений контроль над залишками на рахунках клієнтів-резидентів (крім фізосіб) при купівлі інвалюти.
«До цих пір його здійснював Нацбанк на дату отримання інформації про цю операцію у відповідному реєстрі. Відтепер його буде покладено на банки, які будуть здійснювати цей контроль на дату покупки інвалюти», – наголошується в повідомленні.
Нацбанк також вніс зміни в положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам (постанова від 17 червня 2004 року №270).
«Правління підвищило відповідальність банків з перевірки та аналізу документів (інформації) під час реєстрації та обслуговування кредитних договорів і договорів позики, якими передбачається виконання зобов’язань в інвалюті перед нерезидентами, в тому числі шляхом виявлення індикаторів ризикової фінансової операції», – підкреслюється в повідомленні.
У повідомленні також зазначається, що з цією ж метою розширено перелік підстав для відмови в реєстрації та анулювання реєстрації кредитного договору та договору позики з боку Нацбанку.
Згідно з повідомленням, зміни закріплені постановою НБУ від 23 серпня 2016 року №375, які набувають чинності з 1 вересня 2016 року. При цьому зміни до постанови №342 діятимуть до припинення дії цього документа: до 14 вересня 2016 року включно.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас