Російські вчені створюють молекулярні перемикачі для електроніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські вчені створюють молекулярні перемикачі для електроніки

Технології&Авто
591
Фахівці Томського державного університету спільно з німецькими колегами вивчають нові властивості органічних молекул, які виникають при їх взаємодії з металевою поверхнею. Результати роботи в перспективі можуть знайти застосування в молекулярній електроніці.
Вчені пояснюють, що існують два способи взаємодії органічної молекули з металевою поверхнею: утворення хімічного зв’язку і тяжіння за рахунок сил Ван-дер-Ваальса. «Прийнято вважати, що зв’язок Ван-дер-Ваальса набагато слабкіший в порівнянні з хімічним зв’язком. Однак існують системи, в яких внесок цих видів взаємодії порівнянний. Такі системи можуть володіти незвичайними властивостями, які можна використовувати для створення нових типів електронних приладів», — кажуть фахівці.
Дослідники вибрали для експериментів похідну бензолу — триазин. Раніше вважалося, що ця молекула з жорсткою шестигранною структурою не зазнає суттєвої деформації при взаємодії з металом, а отже, не змінює своїх властивостей.
Однак у ході досліджень з’ясувалося, що на поверхні металу під дією сил Ван-дер-Ваальса названа молекула згинається, набуваючи нових властивостей. У результаті стає можливим формування «молекулярного перемикача», що грає роль елемента пам’яті: в одному стані молекула працює як нуль, в іншому — як одиниця. Оскільки розміри молекул дуже малі, це дозволить записувати величезну кількість інформації на одиницю площі.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас