Нацбанк «подарував» Климову понад 300 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк «подарував» Климову понад 300 млн грн

Кредит&Депозит
660
Нацбанк Програв власнику Імексбанку Леоніду Климову суд на більш ніж 300 млн грн, оскільки вирішив судитися з власником збанкрутілого банку вже після того, як закінчився термін поручительства народного депутата. І хоча регулятор зазнав поразки в апеляції, він не вважає конфлікт вичерпаним – вже подана кассація.
  • Пропущений термін *
Національний банк втратив право стягнути з власника Імексбанку Леоніда Климова понад 300 млн грн фінансової поруки. Апеляційний суд Одеської області 15 липня скасував рішення Приморського районного суду Одеси від 16 березня, згідно з яким НБУ отримував право стягнути з Леоніда Климова заборгованість за стабкредитом Імексбанку на 300 млн грн, відсотки і пеню (9,85 млн грн), а також судовий збір ( 4,65 млн грн).
Як повідомляв FinClub, стабілізаційний кредит Імексбанк отримав 28 листопада 2014 року, а вже з 27 травня 2015 го у банка відкликали ліцензію. Леонід Клімов поручался перед НБУ за цим кредитом всім своїм майном. 13 жовтня 2015 року він отримав від НБУ вимогу про сплату заборгованості, але не заплатив. «Приморський районний суд Одеси відстояв порушені інтереси держави, повернувши кошти до держбюджету, а також інтереси постраждалих кредиторів Імексбанку», – заявляв тоді суд.
Однак судді апеляційної інстанції вирішили, що народний депутат нічого не винен НБУ. У ст. 559 Цивільного кодексу сказано, що поручительство припиняється після закінчення терміну, зазначеного в договорі. Якщо такий термін не встановлено, порука втрачає силу, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання терміну виконання основного зобов’язання не пред’явить вимоги до поручителя. При цьому день початку процедури ліквідації банку вважається настанням терміну виконання всіх грошових зобов’язань банку. Тому з 27 травня 2015 го НБУ отримав право пред’явити вимоги.
НБУ подав вимогу до Леоніда Клімова протягом цього шестимісячного терміну (13 жовтня), але оскільки поручитель її не виконав, НБУ подав до суду – 6 січня 2016-го. А ось ця дата вже не увійшла в зазначений шестимісячний термін. «Тому навіть якщо в межах терміну дії поручительства була пред’явлена претензія і поручитель не виконав зазначені в ній вимоги, кредитор не має права на задовільнення позову, який був заявлений поза межами зазначеного терміну, оскільки із закінченням терміну припинилося матеріальне право», – йдеться в рішенні апеляційного суду. Останнім днем дії поручительства суд назвав 27 листопада 2015 року. Суд навіть прийняв окреме рішення, яким попросив НБУ більше так не помилятися.
У Нацбанку відмовилися пояснити, яким чином так вийшло, що вони програли суперечку, але вже оскаржили це судове рішення. «Національним банком подана касаційна скарга на рішення суду апеляційної інстанції. До завершення судового розгляду Національний банк не надає коментарів у судовій справі », – повідомили в прес-службі НБУ.
Труднощі повернення
Це одна з суперечок Нацбанку з власниками збанкрутілих банків, які брали стабілізаційні кредити регулятора під фінансове або майнове поручительство. Ще за одним позовом НБУ намагається стягнути з Леоніда Климова 395 млн грн. Регулятор також судиться з Олегом Бахматюком (за 8,55 млрд грн), Костянтином Жеваго (1,45 млрд грн) і Миколою Лагуном (766 млн грн).
Навіть якщо НБУ виграє касацію, не факт, що у поручителя знайдуться кошти в необхідному обсязі для повернення боргів. «Рішення суду, якщо воно буде на користь кредиторів, має бути виконано. Тут все залежить від наявності у боржників (поручителів) коштів та майна, за рахунок якого можливо здійснити таке виконання. Законодавство передбачає наявність такої поруки, але реально стягнути кошти за таким договором досить складно », – зазначає партнер адвокатського об’єднання «СК Груп» Юлія Курило.
 _Губар Олена_
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас