Секрети зберігання: Експерти порадили, як зберігати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секрети зберігання: Експерти порадили, як зберігати гроші

Особисті фінанси
8985
Через тривалу економічну нестабільність і стрімкий банкопад українцям все важче вибрати спосіб для заощадження кровно зароблених грошей. Однак, за словами експертів, зневірятися не варто, адже знайти правильний вихід із ситуації все-таки можна.
В першу чергу важливо чітко розуміти, що таке накопичення, бо їх сума є відправною точкою у виборі відповідного варіанту зберігання.
Фінансовий консультант Руслан Юрків розповів про поняття фінансової подушки – суми коштів “на чорний день“, наприклад, для лікування, через звільнення з роботи та інше. Такий запас має бути у кожного громадянина на всяк випадок, а його розмір залежить від віку людини.
“Так, для молоді до 30 років фінподушка — це три місячні зарплати, для 40-річних — шість, для 50-річних — дев’ять. Той факт, що чим старша людина, тим більша “подушка“, спричинена тим, що людям у віці “за…“ складніше знайти нову роботу з бажаним окладом, у всякому разі, не так швидко“, – повідав Юрків.
Гроші, відкладені на випадок форс-мажорів, фінансисти не радять переводити в валюту. “Якщо вам терміново потрібні кошти, скажімо, на дороге обстеження, то при конвертації ви втратите частину грошей“, — пояснила фінансовий радник Олена Бокань.
Якщо сума накопичень становить 10-20 тис. грн.
Примітно, що накопиченням, за словами експертів, вважається так званий надлишок грошей, що перевищує суму фінансової подушки. Якщо вам вдалося накопичити 10 000 – 20 000 грн більше грошової подушки, то краще вкласти ці гроші в золото, радять фінансові консультанти.
Відкривати депозит немає сенсу, тому що сума невелика. Отже, дохід від вкладень теж буде маленьким. А ціни на благородний метал щороку показують зростання. Так, за оцінками експертів, через 10 років можна чекати до 400% від “золотих“ вкладень.
Консультанти радять купувати злитки в банках, які міцно стоять на ногах і мають хорошу репутацію. Якщо банк лопне, то вам доведеться продавати золото в інший банк. А інший банк (у якому ви не купували золото) заплатить за злитки на 20-30% менше.
Не забувайте і про те, що, чим більший злиток ви купуєте, тим дешевше він вам обійдеться. В держбанку, наприклад, 1 г золота коштує 1326 грн, 10 г – 1195 грн. З іншого боку, в майбутньому ви також будете продавати великі злитки за нижчими цінами.
Якщо сума накопичень стартує від 30 000 грн
Якщо сума накопичених коштів стартує від 30 000 грн, то в цьому випадку в якості альтернативи банку можна вибрати страхову компанію. Експерти нагадали, що в Україні діє “австрійський принцип страхування“, згідно з яким гарантії накопичувачу надаються страховою компанією, компанією-перестраховиком, що знаходиться за кордоном і державою, що здійснює контроль діяльності компанії на основі закону “Про страхування“. Таким чином, виплати контролюються в тристоронньому порядку.
Мінімальний термін договору становить 10 років, до мінімальної суми немає жодних вимог. При настанні нещасного випадку (страхувальник захворіє або помре) раніше закінчення терміну дії договору страховик видасть вкладену суму, і всі відсотки наперед (що неможливо при депозиті). У доларах річний відсоток становить 7%, в євро — 4%, в гривні — 19%.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас