Скільки квадратних метрів житла можуть дозволити собі німці (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки квадратних метрів житла можуть дозволити собі німці (дослідження)

Нерухомість
4620
Німці люблять скаржитися на надмірну, на думку багатьох, дорожнечу житла і прискорене зростання орендної плати. Вчені Інституту німецької економіки (IW) в Кельні вирішили перевірити, якою мірою суб’єктивне сприйняття відповідає реальному стану справ. А заодно підрахувати, скільки квадратних метрів орендованого житла може дозволити собі у сьогоднішній Німеччині середньостатистичне домашнє господарство.
Головний висновок дослідження: орендна плата, дійсно, зростає, але не так швидко, як доходи, а тому відносна вартість житла у більшості німецьких міст в останні роки не збільшилася, а в багатьох навіть знизилася. Адже якщо середній рівень орендної плати в багатоквартирних будинках зріс з 2010 року на 10,2 відсотка, то реально наявні грошові доходи домашніх господарств – на 11,5 відсотка. Але це – у федеральному масштабі. Проте між окремими містами і регіонами існують істотні відмінності, вказують вчені у своєму звіті.
Так, у Берліні, де населення останнім часом швидко збільшується, оренда житла подорожчала за минулі шість років на 26 відсотків (щорічно в середньому на 3,9%). Зіставне і навіть більш значне зростання цін зафіксовано в центральних або престижних районах трьох інших німецьких міст-мільйонників: в Гамбурзі, Мюнхені та Кельні. Однак у більшості населених пунктів і сільських районів країни нічого подібного не спостерігалося.
За даними IW, середня орендна плата по країні складає зараз 6,90 євро за квадратний метр, при цьому в 70 відсотках міст і районів ставки нижчі від цього загальнофедерального показника. Лише в 20 з 402 територіальних адміністративних одиниць ФРН оренда квадратного метра коштує 9 євро, підрахували вчені. Водночас доходи, підкреслюють вони, розподіляються по країні більш рівномірно: купівельну спроможність не нижче загальнофедеральної має 51 відсоток територіальних одиниць.
В результаті жителі багатьох міст і сільських районів чисто теоретично можуть дозволити собі збільшити метраж орендованої квартир. Якщо припустити, що на оренду площі, включаючи експлуатаційні витрати, але без оплати електрики (Warmmiete), йдуть 25 відсотків чистого доходу, то сьогодні середньостатистичному німецькому домашньому господарству по кишені 94 квадратні метри житла. Це на два метри більше, ніж шість років тому.
Лише у 24 відсотках територіальних одиниць домашні господарства можуть дозволити собі сьогодні менше площі, ніж раніше. З десяти найбільших міст Німеччини з цим зіткнулися Берлін, Штутгарт та Дортмунд. Жителям столиці тепер по кишені 68 метрів, тоді як, скажімо, фінансові можливості квартиронаймачів у Мюнхені та Франкфурті-на-Майні доросли до 70 метрів.
На найменші квартири приблизно в 60 квадратних метрів приречені домашні господарства в університетських містах Трірі, Фрайбурзі, Гейдельберзі та Вюрцбурзі. Що, на думку авторів дослідження, не дивно: численні студенти з відносно низькою купівельною спроможністю змушені платити тут досить високу орендну плату.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас