Топ-3 фінансових криз в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-3 фінансових криз в Україні

3124
За роки незалежності гривня тричі переживала стрімке падіння.
Вперше це сталося з вини Росії, вдруге – через жадібність. До третього призвели дії попереднього уряду, війна, спекуляції і нереформована економіка. Про це розповів фінансист Олексій Лупоносов.
1998
У Росії стався дефолт. Ціни на нафту, газ, метали знизилися. Країна не змогла обслуговувати свій борг і оголосила себе банкрутом. Курс рубля до долара впав у чотири рази. Українська економіка була дуже залежна від Росії. З червня по вересень 1998 долар подорожчав з 2,13 до 3,4 грн.
2008
Банки роздавали кредити всім, хто хотів. Споживчі кредити давали без довідок про доходи. Не розуміючи, як їх повертати. При перших же проблемах багато людей не змогли розрахуватися з боргами. Почалися проблеми у банків. Українці забирали депозити, скуповували валюту. Курс гривні до долара зріс з 4,84 в серпні до 7,70 – в грудні 2008-го. Нацбанк заборонив достроково знімати депозити. Це зупинило знекровлення банківської системи.
2015
Третя криза припала на січень-лютий 2015 року. За місяць курс долара злетів з 16,50 до 27,76 гривень. На це було кілька причин. Попередня влада вивела значні капітали з країни і наробила боргів. Росія анексувала Крим, почалася війна в Донбасі. Порушились економічні зв’язки. Закрився найбільший ринок збуту нашої продукції – Росія. Частина банків збанкрутувала. Частина отримувала рефінансування від Нацбанку. Але гроші пускали на спекуляції з валютою.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас