Українські заробітчани: куди їдуть і скільки заробляють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські заробітчани: куди їдуть і скільки заробляють

Особисті фінанси
7073
Про українських заробітчан, куди їдуть і скільки заробляють. Про це розповіла експерт Rabota.ua Тетяна Пашкіна.
У західних регіонах нашої країни існує проблема через те, що більшість працівників, які могли б займати сезонні вакансії в Україні, віддають перевагу такій же роботі за кордоном (Польща, Чехія, Угорщина). Гроші, зароблені заробітчанством, істотно не впливають на економіку, але значно піднімають рівень життя.
Загалом заробітчанство можна поділити на декілька хвиль: перша була тоді, коли наші жінки їздили в Італію-Іспанію доглядати літніх людей та дітей.
Нині ж пішла наступна “хвиля”: через те, що в Німеччині люди перестали хотіти займатися низько кваліфікованими роботами за 1,5-2 тис. євро, їх місця займають поляки (адже за ту ж роботу у Польщі вони отримують 700-1000 євро). Своєю чергою, на місце поляків приїжджають українці, і виходить своєрідна трудова міграція.
Більшість українських заробітчан не мають на меті залишитися жити в тій країні, вони просто хочуть заробити грошей (щоб купити нерухомість, машину чи просто зробити ремонт), а тоді повернутися додому.
До прикладу, різниця в зарплаті між тим, що в Україні пропонує роботодавець, і на що очікує працівник, становить 10%. Тобто, вимоги кандидатів вищі, аніж те, що їм пропонують. Українці вже не хочуть міняти шило на мило і шукають високооплачувану роботу. Така ситуація природня і ще не критична… та чим більше наші роботодавці будуть економити на заробітній платні, тим вища ймовірність того, що гідні кадри виїдуть працювати за кордон.
Про роботу в Росії: там нині спостерігаються дуже суперечливі тенденції.
Кількість вакансій, які пропонують інші країни, за останні три роки істотно збільшилась, а в Росії це зростання майже непомітне. Та й те, що пропонує РФ, не зовсім приваблює українців (вакансії ортодонта в Архангельській області чи комбайнера в Тульському регіоні). Іншими словами: навіщо українцю їхати в російську глибинку працювати за 14 тисяч гривень, якщо ці гроші він може й тут заробити?
Окрім того, Росія пропонує вузькопрофільні вакансії і славиться тим, що іноді найманим працівникам платять із затримкою. Європейські роботодавці більш порядні та відповідальніші у плані заробітної плати.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас