Український уряд зберіг коньячну галузь країни
Уряд ухвалив довгоочікувану поправку до законодавства, яка обмежує норму використання імпортних коньячних спиртів у коньяках України.
Так, з 1.01.17 допустима частка вмісту імпортних коньячних спиртів складе 80%, з 1.01.18 вона буде зменшена до 70%, 1.01.19 – до 60%, а з 1.01.20 скоротиться до 50%.
Таким чином, уже в наступному році під час виготовлення коньяку виробники будуть зобов’язані використовувати не менше 20% дистильованих в Україні коньячних спиртів. На думку експертів, ця законодавча ініціатива позитивно позначиться на розвитку коньячної галузі й виноградарства, а також підніме імідж і якість коньяків України.
Виробники зазначають, що давно чекали від уряду відповідного кроку. У 2014 році Кабінет Міністрів Арсенія Яценюка повністю скасував норму вмісту вітчизняних коньячних спиртів у коньяках, чим поставив під загрозу всю коньячну галузь країни. Тоді нечисленні підприємства – виробники коньяку за класичною технологією виявилися в невигідному положенні порівняно з ботлерами, які займаються примітивним розливом у пляшки імпортних спиртів з водою і колером. Експерти наголошують: оператори ринку, які сьогодні вимагають скасування ухваленої поправки про норми складу коньячних спиртів, є ботлерами і розливають коньяки виключно з використанням імпортованої сировини.
«Виготовляти коньяк України з дешевих молдавських, грузинських спиртів – це нонсенс. Ми неодноразово заявляли, що такий підхід є вандалізмом. Він ставить крапку на розвитку власної коньячної галузі та виноградарства. Підприємства-виробники повного циклу (а таких в Україні лише три!) багато років намагалися достукатися до чиновників і довести очевидні речі. Зокрема, що підтримка ботлерів повністю вбиває коньячне виробництво і негативно позначається на економіці всієї країни. Замість розвитку своїх підприємств Україна інвестувала величезні кошти у виноградарство країн – імпортерів сировини. Завдяки ініціативі уряду нарешті була ухвалена поправка, яка стане потужним стимулом для розвитку коньячної індустрії», – впевнений Дмитро Шолудько, керівник виробничого департаменту холдингу Global Spirits (Одеський коньячний завод, ТМ Shustoff).
За матеріалами: Коментарі
Поділитися новиною