Банкіри прокоментували зниження облікової ставки НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри прокоментували зниження облікової ставки НБУ

Кредит&Депозит
2648
Зниження облікової ставки Національного банку України (НБУ) до 15,5% з 16,5% не дуже вплине на депозитні та кредитні ставки.
Як зазначив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний, з початку року центробанк знизив облікову ставку на 6,5 п. п. з 22% річних, а український індекс ставок за короткостроковими депозитами фізичних осіб в гривні, які користуються найбільшим попитом три-шість місяців, з початку року зменшився на 2-2,5 п. п.
«Зараз банки України ще «відпрацьовують» зниження облікової ставки попередніх періодів. До подальшого зниження банками процентних ставок по депозитах буде стимулювати скорочення прибутковості депозитних сертифікатів НБУ, які в поточних умовах є одним з основних інструментів мобілізації короткострокової та поточної ліквідності банків. Очікуване зниження процентних ставок по депозитах до кінця поточного року може скласти 1,5-3 п. п.», – сказав банкір.
За його словами, зниження облікової ставки і, відповідно, зниження ставки за депозитними сертифікатами НБУ буде стимулювати банки до пошуку альтернативних напрямків розміщення коштів. Так, зараз на фінансовому ринку спостерігається значна конкуренція в частині зниження кредитних ставок для категорій клієнтів, які є найбільш перспективними з точки зору банків, серед яких – мікро-, малий і середній бізнес. Водночас зниження кредитних ставок відбуватиметься поступово, у міру заміщення дорогої ресурсної бази, сформованої нині, дешевшими депозитами. Очікуване зниження кредитних ставок до кінця року може скласти 2-4 п. п.
Аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько, в свою чергу, зазначив, що ефект від зниження облікової ставки на активізацію кредитування буде дуже обмеженим.
«В українських умовах єдиний передавальний механізм впливу облікової ставки – це ставки за депозитними сертифікатами НБУ, які безпосередньо до неї прив’язані. За ідеєю, чим менше ставка, тим більша ймовірність, що банки замість вкладення коштів у депозитні сертифікати будуть видавати кредити. Однак насправді ми бачимо, що за неповні сім місяців 2016 року обсяг операцій з депозитними сертифікатами НБУ склав 1,86 трлн грн, в той час як за той же період 2015 року, коли облікова ставка НБУ складала 30%, обсяг операцій становив лише 1,42 трлн грн. У 2016 році, незважаючи на постійне зниження облікової ставки з 22% на початку року до 15,5% на даний момент, банки не тільки не скоротили вкладення в депозитні сертифікати, а й збільшили їх на 31% порівняно з аналогічним періодом минулого року», – сказав експерт.
При цьому він додав, що нині середня ставка за короткостроковими депозитами становить 11,5%, а ставка за депозитними сертифікатами «овернайт» – 14,5%, і банки можуть заробити 3% маржі без якогось ризику.
«Для зміни такої поведінки банків потрібно або різко скорочувати облікову ставку до рівня 10-12%, на що НБУ навряд чи піде, бо в цьому випадку є ризик того, що надлишкова гривнева ліквідність потрапить на валютний ринок, або ж знизити кредитний ризик. Однак зменшення кредитного ризику зачіпає не тільки питання регулювання банківського ринку, але і питання інвестиційного клімату та інституційних реформ, тобто ті сфери, на які НБУ при всьому бажанні не може впливати», – сказав А. Приходько.
Банкіри вважають, що в цьому році НБУ продовжить зниження облікової ставки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас