Коли машини полетять: яким буде транспорт майбутнього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли машини полетять: яким буде транспорт майбутнього

Технології&Авто
23407
Масштабні пробки, величезна кількість ДТП, екологічні проблеми, третина зарплати на бензин – сучасна транспортна система приносить нам купу проблем. Але років через 5 кожен зможе купити електромобіль, а незабаром дорога від Києва до Львова займе півгодини.
Ідеї з фантастичних фільмів вже втілюють у лабораторіях і на випробувальних полігонах, і залишилося кілька років до того моменту, як ми забудемо про пробки.
Ми будемо їздити на автомобілях, що працюють на електроенергії
Коли ціни на бензин такі, що краще навіть не дивитися на цінник, доводиться шукати альтернативу. На дорогах з’являються машини на газі, водні та електриці. Електрика — найперспективніший вид палива і реально може замінити бензин. Першими комерційно успішними електромобілями стали авто компанії Tesla, а незабаром на ринку з’явилися аналоги від Nissan, BMW, Renault, Toyota, KIA та інших виробників. З кожним роком електромобілі стають економнішими, безпечнішими, і що найголовніше, — доступнішими. Експерти заявляють, що до 2022 року вони будуть дешевші, ніж традиційні аналоги. Це означає, що вже в найближчому майбутньому ми пересядемо на економні та екологічно безпечні авто.
Коли машини полетять: яким буде транспорт майбутнього
Всі машини будуть самокерованими
Автокатастрофи — одна з головних проблем сучасних міст. Щорічно в світі в ДТП гинуть понад мільйон людей. Розробка самокерованих авто ведеться для того, щоб знизити кількість жертв автомобільних аварій і зробити дороги безпечнішими. Лідер цієї галузі, компанія Google, вже протягом декількох років тестує свої безпілотні автомобілі, додає до них нові функції і модифікує сам корпус. Згідно з дослідженнями, впровадження самокерованих авто скоротить кількість жертв на дорозі. Тільки США це допоможе вберегти життя близько 21 тисячі людей щороку.
З’явиться громадський транспорт, який буде їздити над пробками
Проблеми наземного громадського транспорту хвилюють як жителів, так і чиновників. У Києві йому навіть виділили власну смугу, але все одно в годину-пік усі маршрутки та тролейбуси стоять у пробках. Нещодавно в Китаї представили Transit Elevated Bus (TEB) — прототип автобуса майбутнього, який їздить над автомобілями. Він не заважає руху машин — вони можуть проїхати під ним, як у тунелі, в той час як пасажири перебуватимуть в кабіні зверху. Розробники вірять, що TEB розвантажить міський трафік і зменшить забруднення повітря, бо працюватиме на електричній або сонячної енергії.
Міжміський транспорт стане ще швидшим і дешевшим
Розробки високошвидкісного міжміського транспорту ведуться багато років. Деякий час тому перспективними були поїзди на магнітній подушці, але їх виробництво зупинили через дорожнечу. Зараз йде розробка технології Hyperloop — поїздів, що ходитимуть у спеціальних трубах з пониженим тиском.
У ці труби вмонтують двигуни, які й будуть його розганяти. Завдяки такій конструкції максимальна швидкість поїзда складе 1200 кілометрів на годину. Якщо зараз дорога від Києва до Львова на Інтерсіті займає п’ять годин, то на Hyperloop ти проїдеш цю ж відстань за півгодини. Згідно з заявами розробників, квиток на таку поїздку коштуватиме близько 20 доларів — 500 гривень за нинішнім курсом.
Літаючі автомобілі стануть реальністю
Майже в кожному фантастичному фільмі персонажі пересуваються на літаючих автомобілях. Ми спостерігаємо за цим тільки в кіно, але не уявляємо, що в майбутньому так само будемо літати на таких повітряних суднах. Вже зараз ведеться робота над подібним видом транспорту. Нещодавно стало відомо про стартапи Zee.Aero і Kitty Hawk, які займаються створенням літаючого автомобіля. Zee.Aero розробляє компактний літак, що працює на електриці, який вміє злітати і сідати вертикально. Kitty Hawk працює над створенням судна, схожого на великий квадрокоптер.
Коли машини полетять: яким буде транспорт майбутнього
Транспортна система зміниться тоді, коли людство почне довіряти сучасним технологіям. Замість того щоб купувати новий джип, що працює на дизелі, краще придбати електромобіль. Нехай поки вони недосконалі, але з кожним днем покращуються і дешевшають. Це поки що електромобілі Tesla дорогі, через 5 років їх зможе дозволити собі будь-який автомобіліст.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас