Скільки студентів готові дати хабар при вступі до ВНЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки студентів готові дати хабар при вступі до ВНЗ

Кримінал
913
75% опитаних вважають корупцію нормою, проте 49% студентів готові дати хабар. Такі дані оприлюднили під час анонімного анкетування в харківському університеті. Метою було дослідити рівень лояльності до корупції у вузах.
Студенти, випускники та абітурієнти Харківського університету радіоелектроніки за 4 дні заповнили понад 290 анкет.
Більшість респондентів – 59%, є студентами вузів. Серед респондентів є і працівники, аспіранти, абітурієнти та їхні батьки. Частка випускників серед опитаних становить 29%. 6% анкет – від абітурієнтів чи батьків, ще 6% – від працівників, колишніх працівників та аспірантів.
На питання “кому вигідна корупція” найменший відсоток набрав варіант “влади” – 8%. Серед запропонованих варіантів відповідей були студенти, викладачі та адміністрація. В ході дослідження все звелося до ланки студент-викладач, адже, на думку респондентів, корупція вигідна найбільше студентам (45%). Почесне друге місце зайняли викладачі – 35%. Кількість опитаних, які проголосували за вигоду адміністрації, становить 12%.
16% респондентів вважають, що корупція є нормою в навчальному середовищі.
За результатами анкетування Харківського національного університету радіоелектроніки 49% студентів погодилися б дати винагороду, щоб поступити в університет, здати іспит або залік. Для порівняння, 39% опитаних не готові йти назустріч такому рішенню.
Студенти та абітурієнти, які не готові давати хабар, в такому випадку звернуться в правоохоронні органи, в антикорупційний комітет або залишать повідомлення на гарячій лінії університету.
Боротьбу з корупцією, на думку респондентів, варто починати зі збільшення заробітної плати викладачів. Тобто причини хабарництва звелися до соціального рівня життя працівників сфери вищої освіти. Також студенти запропонували використовувати системи онлайн-тестування, щоб скасувати виняткові повноваження викладача на перевірку знань.
Проведення анонімного опитування – лише перший крок на шляху до масштабної антикорупційної компанії. Про її початок заявив виконуючий обов’язки ректора Едуард Рубін.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас