Єврокомісія пропонує не штрафувати Португалію та Іспанію за дефіцит бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія пропонує не штрафувати Португалію та Іспанію за дефіцит бюджету

Світ
166
Єврокомісія пропонує раді ЄС не накладати штрафів на Португалію та Іспанію за надмірний дефіцит бюджету, повідомляє “Прайм” з посиланням на віце-президента Єврокомісії з питань єврозони і соціального діалогу Валдіса Домбровскіса.
“Сьогодні колегія єврокомісарів пропонує скасувати штрафи для обох країн”, – сказав він. Рада міністрів економіки і фінансів країн Євросоюзу (Екофін) 12 липня визнала, що члени єврозони Іспанія і Португалія не вжили достатньо ефективних дій для зниження дефіцитів своїх бюджетів.
Це означає автоматичний запуск процедури накладення штрафу на ці країни, який може скласти 0,2% їхніх ВВП і більше. Згідно із законом штрафи можуть бути знижені або навіть обнулені, необхідний запит від самих країн, який би дав змогу оцінити ситуацію в них і ухвалити рішення про скорочення штрафів.
В ЄС існує Пакт стабільності й зростання, який обмежує дефіцит бюджету кожної з країн ЄС в 3% її ВВП, а держборг – 60% ВВП. Якщо держава перевищує цей поріг, ЄС запроваджує щодо неї процедуру примусового зниження дефіциту і призначає термін, протягом якого треба це зробити. Примусове зниження дефіциту бюджету може бути болючим для країни, бо може призводити до зниження витрат бюджету, скорочення економічної активності, зростання безробіття.
За матеріалами:
Прайм
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас