Державне фінансування партій в Україні винагородить не тих - Atlantic Council — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державне фінансування партій в Україні винагородить не тих - Atlantic Council

Казна та Політика
247
Експерти пишуть, що остаточна версія закону дає фінансування партіям Порошенка і Яценюка, а не новим силам.
У цьому місяці Україна запровадила державне фінансування політичних партій з надією, що це створить більш прозорі, рівні й демократичні правила гри для політиків та їх організацій. Але, на жаль, результат української реформи буде не таким, як він міг би бути.
Про це в статті для Atlanticl Council пишуть проектний директор українського відділення Фонду свободи Фрідріха Науманна Міріам Кошмел і головний дослідник Інституту євроатлантичного співробітництва Андреас Умланд. У жовтні 2015 року український парламент ухвалив закон № 731-19. У його первісній версії пропонувалося надати державне фінансування політичним партіям, які отримали більше 3% голосів на парламентських виборах в 2014 році. Це пішло б на користь невеликим політичним партіям, яких не фінансують олігархи. Однак у цей законопроект під тиском адміністрації президента України і через парламентські внутрішні маніпуляції були внесені поправки. В остаточній версії закону написано, що державне фінансування отримають лише ті партії, які пройшли до Верховної Ради в 2014 році, набравши понад 5% голосів. Вони отримають гроші з державного бюджету за формулою, яка пропонує помножити розмір двох мінімальних зарплат в Україні на кількість голосів, отриманих на виборах.
Таким чином, партія “Народний фронт” колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, яка на попередніх виборах набрала 20% голосів виборців, тепер отримає з державного бюджету 84,9 мільйона гривень. Але сьогодні “Народний фронт” – непопулярна політична сила, підтримка якої коливається на рівні 2%, згідно з останніми опитуваннями. А її лідеру Арсенію Яценюку довелося піти з поста прем’єр-міністра. Аналогічним чином “Блок Петра Порошенка” також отримає 83,7 мільйона гривень державного фінансування, хоча популярність партії не така, якою була в 2014 році. Ще одна політична сила, яка отримає вигоду від нової реформи, – це “Самопоміч”.
За 11% голосів на виборах два роки тому вона отримає 42,1 мільйона гривень з бюджету. Тим часом “Громадянська платформа” Анатолія Гриценка і подібні їй партії, які набрали більше 3%, як було обумовлено в первісній редакції законопроекту, тепер не отримають фінансування. В редакції закону, який набрав чинності, зазначено також, що після наступних виборів в 2019 році партії, які наберуть більше 2% голосів, зможуть претендувати на державне фінансування. Також вони можуть вимагати компенсацію витрат на політичну кампанію. Максимальна сума, яку політична сила може отримати, обмежується 145 мільйонами гривень. Критики закону звертають увагу на те, що він вигідний головним чином політичним проектам Порошенка і Яценюка.
Хоча ці партії сьогодні втратили свою популярність. Крім того, закон не виконує своє першочергове завдання – протидіяти впливу олігархів на політичне життя країни. Зате партії, які змогли потрапити в парламент завдяки тимчасовій популярності своїх лідерів і фінансуванню від “приватних спонсорів”, тепер ще й отримають у винагороду гроші платників податків.
Експерти пишуть, що це дуже контрастує на тлі менш лідер-орієнтованих і неолігархічних організацій, таких як “Громадянська платформа”, “Сила народу” і “Демократичний альянс”. Ці політичні сили, які здаються більш орієнтованими на реформи, мають потенціал стати серйозними політичними конкурентами. Однак у найближчому майбутньому вони не мають змоги отримати належне фінансування.
У 2019 їм доведеться боротися за прихильність 2% виборців для того, щоб отримати реальний шанс сформувати свою партію належним чином. А в цей час, їх і без того сильні конкуренти отримуватимуть державне фінансування з 2016-го. Тим часом, останні опитування свідчать, що на дострокових виборах в Раду пройшли б п’ять партій. Серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором, 14% віддали б свої голоси за “Опозиційний блок”, 14% – за партію “Батьківщина”, 11% – за “Блок Петра Порошенка”.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас