Чим комісара ЄС Еттінгера зацікавив ІТ-сектор України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим комісара ЄС Еттінгера зацікавив ІТ-сектор України

Казна та Політика
276
З ініціативи комісара ЄС із цифрової економіки та суспільства Гюнтера Еттінгера (Günther Oettinger), який прибув до Києва на запрошення української сторони 26 червня, Україна і Євросоюз домовилися створити робочу групу з оцінки потреб інтеграції держави в єдиний європейський цифровий ринок. Перше засідання з цього питання планується провести у вересні цього року. Про це єврокомісар Гюнтер Еттінгер і прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявили на відкритті дискусії “Створення цифрового співтовариства” в Києві. Український бізнес очікує, що це допоможе усунути перешкоди на шляху розвитку ІТ-сектора в країні.
По слідах Енергетичного співтовариства
Гюнтер Еттінгер повідомив, що в жовтні в Брюсселі запланована конференція зі створення цифрового співтовариства за участю 6 країн – учасниць програми ЄС “Східне партнерство”. Єврокомісара надихнув успіх Енергетичного співтовариства, яке поширює за межі ЄС правила європейського внутрішнього енергетичного ринку. Зокрема, завдяки цьому Україна тепер може отримувати газ із країн ЄС.
“Україна може бути першою серед країн “Східного партнерства” і в побудові спільної цифрової спільноти. Вона може відкрити двері для Грузії, Азербайджану та інших країн “Східного партнерства”, – сказав єврокомісар. Він вважає, що в Україні динамічно розвивається ІТ-сектор і досить освічених фахівців, “яких в Україні більше, ніж в деяких країнах ЄС”. Ознаками лідерства України серед інших держав “Східного партнерства” під час дискусії було названо наявність в країні “понад 100 тисяч фахівців з ІТ-технологій, більше тисячі IТ-компаній і 100 IТ-майданчиків”.
Ключовими напрямками створюваного за ініціативою Єврокомісії цифрового співтовариства Еттінгер назвав електронну комерцію, електронну митницю і електронну систему охорони здоров’я. Концепція цифрового співтовариства передбачає елементи політичного нагляду високого рівня і програму технічної допомоги.
Спільний цифровий ринок ЄС передбачає свободу руху товарів, осіб, послуг і капіталу, створення умов для громадян, фізичних та юридичних осіб щодо безперешкодного доступу та діяльності в інтернеті на умовах чесної конкуренції, а також високий рівень захисту споживчих і персональних даних, незалежно від національності або місця проживання.
Фінансовий вимір
Перший віце-прем’єр України Степан Кубів заявив журналістам, що приєднання України до європейської цифрової спільноти дає змогу Україні залучити близько 5 мільярдів євро “вже з 2017 року”. “Тільки завдяки системі електронних державних закупівель ProZorro ми вже заощадили понад 2,5 мільярда гривень. А з 1 серпня, коли всі державні закупівлі будуть в обов’язковому порядку проходити через ProZorro, ми очікуємо економії на рівні 40-50 мільярдів гривень у наступному році, що завдасть істотного удару по корупції”, – заявив Кубів.
Про намір збільшити інвестиції в розвиток українського IТ-сектора заявив представник Європейського банку. А головний виконавчий директор інвестиційної компанії Horizon Capital Олена Кошарна повідомила про плани інвестувати в український ІТ-сектор протягом наступних трьох років 100 мільйонів доларів і ще 35 мільйонів доларів виділити на надання технічної допомоги.
“Ми не можемо конкурувати з Індією або Китаєм, але нам і не доведеться, якщо приєднаємося до європейської цифрової спільноти”, – заявив директор компанії з IТ-консалтингу і розробки програмного забезпечення EPAM System GDO Ukraine Юрій Антанюк. Він зазначив, що якщо раніше ставка провідних ІТ-фахівців в Україні була на аутсорсинг, то тепер перед ними відкриваються нові можливості й перспективи. Антанюк закликав розробити систему сучасної IТ-освіти для української молоді.
Нові стандарти
Однією із цілей європейського цифрового співтовариства Еттінгер назвав прискорене впровадження технології мобільного доступу до даних 4G і розробку спільного європейського плану дій щодо впровадження в усіх країнах стандарту 5G до 2020 року.
Незважаючи на те що Україна стала чи не останньою країною на континенті, яка впровадила стандарт 3G, представники уряду сповнені ентузіазму подолати всі бюрократичні бар’єри з тим, щоб уже до кінця наступного року в країні була видана перша ліцензія на стандарт 4G.
Головний виконавчий директор “Vodafone Україна” Олег Проживальський зазначив, що розблокування розвитку передових стандартів мобільної передачі даних відбулося після перемоги Майдану в Україні. Зараз, на думку бізнесмена, слід усунути всі штучні перешкоди на шляху розвитку “транспорту для інформаційних технологій”. “Наприклад, ми просимо міністерство охорони здоров’я ввести нову норму випромінювання базових станцій, яка зараз становить в Україні лише 2,5 мікроват на квадратний метр. Для порівняння, в США цей показник становить 100 мікроват. Це обмеження стримує наш розвиток”, – поскаржився Проживальський.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас