Канада почала дослідження в Арктиці для розширення своїх кордонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Канада почала дослідження в Арктиці для розширення своїх кордонів

Світ
433
Влада Канади оголосила про старт наукової експедиції, результати якої будуть використані для підтримки заявки в ООН про розширення континентального шельфу в Арктиці й подальшого можливого розширення меж держави в цьому регіоні.
У повідомленні, опублікованому на сайті МЗС Канади, йдеться про “старт канадської арктичної експедиції 2016 року, мета якої – зібрати важливі наукові дані, що підкріплюють заявку (в ООН. – Ред.) про розширення канадського континентального шельфу в Північному Льодовитому океані”.
У документі наголошується, що в цьому році спільно з канадськими вченими в експедиції братимуть участь колеги зі США, Швеції та Данії.
Експедиція стартує в п’ятницю: криголам CCGS Louis S.St-Laurent вийде з Дартмута (Канада) і в рамках першого етапу роботи попрямує до Норвегії.
Росія в лютому представила свою заявку на розширення меж арктичного шельфу в ООН. Заявка передбачає збільшення площі російського шельфу в Арктиці на 1,2 млн кв. км. Розгляд заявки в комісії ООН може тривати 3-5 років.
Згідно з міжнародним правом, Північний полюс і прилеглий до нього регіон Північного Льодовитого океану не належать жодній країні. Однак Канада, Данія, Норвегія, Росія і США мають права на 370-кілометрову виняткову економічну зону біля своїх берегів. Після ратифікації Конвенції ООН з морського права країнам – учасницям конвенції надано десятирічний період на висунення вимог щодо розширення меж континентального шельфу своєї країни за межами 200 морських миль від вихідних ліній.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас