Швейцарія вилучила картини Моне і Ван Гога у справі малазійського фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія вилучила картини Моне і Ван Гога у справі малазійського фонду

Світ
132
Швейцарська влада на запит США вилучила роботи Вінсента ван Гога і Клода Моне в рамках розслідування справи про розкрадання грошей з малайзійського державного фонду 1Malaysia Development Berhad (1MDB), передає BBC.
Картини “Будинок Вінсента в Арлє (Жовтий будинок)” Ван Гога і “Латаття з відображенням високої трави” та “Сан-Джорджо Маджоре в сутінках” К. Моне, ймовірно, були куплені на гроші, вкрадені з фонду, покликаного допомогти економіці Малайзії.
Днем раніше міністерство юстиції США подало позов з вимогою накласти арешт на активи вартістю близько $1 млрд, які можуть бути пов’язані з “міжнародною змовою з відмивання грошей, вкрадених з 1MDB”. У позові зазначалося, що до крадіжки і відмивання грошей були причетні кілька осіб, в тому числі малайзійські чиновники.
Серед іншого в позові йдеться, що до справи причетний Різа Азіз – пасинок прем’єр-міністра Малайзії та співзасновник компанії Red Granite Pictures, яка виступала продюсером і спонсором фільму “Вовк з Уолл-стріт”. Мін’юст США наполягає на конфіскації доходів від фільму, а також престижної нерухомості в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Лондоні, реактивного літака вартістю $35 млн та іншого майна.
Р. Азіз заперечує свою провину.
Сам прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Разак не згадується в позові по імені, однак саме він, очевидно, фігурує в документі як “малазійський чиновник номер 1”.
Справа про фонд 1MDB розслідується вже в чотирьох країнах – США, Малайзії, Сингапурі та Швейцарії.
Загалом злочинці привласнили понад $3,5 млрд грошей фонду, причому близько $1 млрд з них відмивалися через банківську систему США, стверджує американський Мін’юст.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас