Скільки платять українцям: ситуація на ринку праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки платять українцям: ситуація на ринку праці

Особисті фінанси
1442
Економіка України в цьому році, як прогнозують у Кабінеті Міністрів, виросте приблизно на 1%, а вже в наступному – на 3,8%. Економічне зростання дає змогу створювати в країні нові робочі місця і підвищувати зарплати. Нині українці заробляють в середньому менше 5 тисяч гривень, підрахували в Держстаті, – це найнижчий показник у Європі.
У пошуках роботи: низькі зарплати й тисячі безробітних
Середня для українців зарплата – 4 984 гривні. При цьому, згідно з даними статистики, в травні в 9 областях України середній дохід не досяг і 4 тисяч. Більше 5 тисяч отримують у Донецькій області й Києві. Середній дохід жителів столиці за підсумками травня – 8 тисяч гривень. Найменші зарплати у Сумській області (3 630 гривень).
“У приватному секторі зарплати ростуть швидше, ніж в бюджетному. Зростання дійсно є. Є ринок, який змушує роботодавців піднімати рівень зарплат для того, щоб утримати цінні кадри. Правда, практика показує, що стає популярною ротація кадрів замість перегляду умов. Якщо співробітника не влаштовують умови роботи, то роботодавець просто шукає іншого співробітника, а не думає над тим, як поліпшити умови”, – пояснює HR-експерт Олександр Білоус.
Зарплата бюджетників індексується кілька разів на рік. Так, у січні цього року мінімальну зарплату (до неї прив’язана тарифна сітка окладів бюджетників) в Україні підняли до 1 378 гривень. У травні зарплату підвищили до 1 450 гривень, а в грудні планують до 1 660. Щоб українці повернулися до рівня доходів 2014-го року, пенсії і зарплати потрібно в цьому році проіндексувати мінімум на 42% (замість запланованих 14%), – упевнений економіст Олександр Охріменко.
Якщо українці в середньому отримують 200 доларів, у сусідній Білорусі середня зарплата досягла 357 доларів, а в небагатій Молдові – 254. До військової агресії з боку Росії Україна стабільно обганяла за рівнем ВВП на душу населення Молдову і практично доходила до показників Грузії, проте в 2014-му році ситуація різко погіршилася.
Індексація зарплат з урахуванням інфляції сталася не більше ніж в 10% компаній, йдеться в результатах опитування кадрового порталу hh.ua. Переважна більшість офісних працівників не вважає гідною свою зарплату: тільки троє зі ста опитаних повністю задоволені своєю зарплатою.
Далеко не всі українці можуть знайти роботу навіть з низькою зарплатою. За даними Держстату, найбільше безробітних живе в Донецькій області – 129 тисяч чоловік (без урахування окупованих територій). На другому місці Київ – тут не працевлаштовано понад 100 тисяч осіб. Найменше безробітних у Чернівецькій області – лише 37 тисяч. При цьому варто враховувати, що кількість безробітних в кожному регіоні залежить і від кількості населення. Так, у Києві рівень безробіття серед працездатного населення – лише 1,2%, а в Чернівецькій області – 2,5%.
Якщо вірити даним статистики, найгірше з роботою в Кіровоградській області, тут не змогли працевлаштуватися 5,4% працездатних українців. Загальний рівень безробіття серед економічно активного населення – 2,9%. Дізнатися докладніше, скільки безробітних в різних регіонах України, можна, з інфографіки:
Скільки платять українцям: ситуація на ринку праці
Кому легше знайти роботу: найбільше вакансій для продавців
“Найвище зростання активності роботодавців зафіксовано в будівництві, на виробництві, в логістиці й на транспорті. Це базові, системотвірні галузі, і те, що вони ростуть швидше за інших, – дуже добрий знак. Схоже, Україна виходить із затяжної кризи і нас чекає зростання економіки” , – цитує портал Work.ua свого директора з розвитку Сергія Марченка.
Згідно з базою даних порталу, найлегше знайти роботу в Києві – тут відкрито понад 16 тисяч вакансій. На другому місці серед великих міст – Одеса (3 758 вакансій), слідом за ним йдуть Дніпро (3 664), Харків (3 060) та Запоріжжя (1 275). Найбільш затребувана професія – продавець. Зараз на порталі розміщено майже 9 тисяч вакансій в сфері продажу. На другому місці – IT, комп’ютери, інтернет.
Hr-експерт компанії Senior Consultant New Recruiting Group Олександр Костина вважає, що зараз на ринку праці затребувано професії, пов’язані з комунікацією. Також багато вакансій для менеджерів з продажу.
“Професії, пов’язані з комунікацією, – на першому місці, досить багато запитів на таку посаду, як менеджер з продажу, котрі працюють як безпосередньо з населенням, так і в сфері бізнесу. На другому місці – керівні професії, на кшталт операційного директора, фінансового директора, директора з персоналу, директора з маркетингу або директора з логістики”, – вважає експерт.
А високі зарплати отримують працівники тих підприємств, які працюють на експорт. “Високі зарплати отримують працівники виробничих компаній, які збувають свою продукцію на експортних ринках. До них також відносяться компанії IT-сфери, оскільки вони експортують продукт праці українських програмістів, вони, до речі, отримують найвищі зарплати”, – зазначає Олександр Костина.
Що в майбутньому: прогноз експертів
Попит на фахівців, що працюють із соціальними мережами, може різко впасти, припускає експерт Інституту досліджень тенденцій майбутнього Франц Кюмаєр, пише німецьке видання DW.
“Нам же не потрібні більше експерти з ручок, – пояснює своє бачення фахівець. – Ми володіємо цим інструментом. Також незабаром відпаде потреба в консультуванні з питань соціальних мереж. Компаніям не потрібні будуть експерти, що пояснюють, як працює Facebook”. Швидше за все, загроза зникнення – це перспектива не найближчих 12 місяців, але два-три роки – це максимум, який дає експерт.
Олександр Костина зазначає, що великий український бізнес орієнтується на західні стандарти, в зв’язку з чим до висококваліфікованих співробітників висувають нові вимоги. Так, у країнах Західної Європи все частіше беруть на роботу співробітників зі знанням кількох іноземних мов, володінням інформаційними засобами.
“Основною тенденцією є орієнтація на західні стандарти і необхідність вільного користування англійською мовою. Наприклад, у Німеччині до кандидатів висувається нагальна вимога до знання другої іноземної мови, крім англійської, яка є обов’язковою”, – розповідає експерт.
Як зазначають HR-експерти, зараз на ринку праці в Україні “гостро відчувається дефіцит молодих фахівців з бажанням отримати досвід для подальшого професійного розвитку незалежно від спеціальності”.
Зазначимо, в цьому році Фонд Ріната Ахметова і “Медіа Група Україна” оголосили про спільну гуманітарну ініціативу “Наставництво”. Статистика показує, що дітей старше 12 років практично не всиновлюють, бо сім’ї віддають перевагу молодшим дітям. У зв’язку з цим підлітки, як пояснюють ініціатори проекту, виходять у самостійне життя абсолютно неадаптованими. Мета ініціативи – підготовка до самостійного життя дітей-сиріт, які перебувають в інтернатах і дитячих будинках, а також після їх виходу з установ, через наставництво.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас