Петро Лашин: прибутковість депозитів продовжить знижуватися і надалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Петро Лашин: прибутковість депозитів продовжить знижуватися і надалі

Кредит&Депозит
1055
За підсумками першого півріччя 2016 року депозитні ставки для населення продовжили знижуватися.
Найбільшу спадну динаміку демонструють вклади терміном до 3 місяців: якщо на початку року середня ринкова ставка на тримісячний депозит складала близько 17,2% річних у гривні, то нині вона знизилася до 16,2%.
Такий же спадний тренд зафіксовано і для вкладів терміном на 6 місяців: ставки зменшилися з 18% до 16,76% річних в національній валюті.
Таке зниження депозитних ставок обумовлено, перш за все, гострою необхідністю здешевлення ресурсної бази і особливо коротких грошей для активізації кредитування.
Так, наприклад, депозити населення тільки за червень 2016 р. виросли на 5,3 млрд грн (2,8%), без урахування фізичних осіб – підприємців, а вклади юридичних осіб збільшилися на 2 млрд грн (1%).
При цьому, обсяг виданих кредитів суб’єктам господарювання та фізичним особам з початку року навпаки зменшився на 33,5 млрд грн, що становить 3,47%. Також залишається гіпервисоким рівень загальної ліквідності банківської системи, за даними НБУ він становить 94,8 млрд грн на 1.07.16.
З огляду на це у другому півріччі точками зростання для банків стануть споживчі кредити, зокрема і експрес-кредити, а також кредити для малого та середнього бізнесу, мікрокредити. Причому обсяги зростання будуть прямо залежати від того, наскільки точно пропонований банківський продукт відповідатиме очікуванням клієнтів. Індивідуальний підхід, гнучкість в ухваленні рішень також будуть оцінені клієнтами під час вибору кредитуючого банку.
Зараз найбільш бажаними позичальниками для банків є агропідприємці, причому не великий корпоративний бізнес, а фермери, дрібні особисті селянські господарства.
 
Група українських банків, які активно кредитують цей сектор, на сьогодні збудувала досить ефективну систему роботи з такими клієнтами. Банки скрупульозно аналізують бізнес кожного фермера, для того щоб запропонувати індивідуальні умови обслуговування, наприклад, адаптувати графік погашення під особливості бізнесу клієнта; застосовується також індивідуальний підхід до вибору забезпечення по кредиту, індивідуально обговорюється рівень кредитної ставки.
І хоча ставки за мікрокредитами, наприклад, з початку року практично не змінилися і стартують від 25% річних у гривні, якщо порівнювати з початком минулого року, їх рівень все ж упав у середньому на 4-5 п. п.
Петро Лашин, заступник голови правління “МЕГАБАНКу”
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас