Літній марафон: до чого готується Юлія Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літній марафон: до чого готується Юлія Тимошенко

Казна та Політика
3544
Лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко проявляє політичну надактивність. Поки її колеги по Верховній Раді готуються до відпустки, в планах Тимошенко суд проти уряду у справі про законність підвищення комунальних тарифів і тур по регіонах, в якому вона закликатиме місцеву владу відмовитися від підвищення плати за послуги ЖКГ. Тимошенко намагається об’єднати навколо себе інші партії, які заявили про опозицію до влади. Перш за все, РПЛ Олега Ляшка та “Самопоміч” Андрія Садового.
Сама Тимошенко і її соратники особливо не приховують: їхня мета – дострокові парламентські вибори, призначення яких вони сподіваються домогтися цієї осені. Це й не дивно, адже, за даними соціологів, саме “Батьківщина” зараз користується найбільшою симпатією виборців.
У свою чергу команда президента впевнена, що Тимошенко вирішила зіграти на випередження, адже найближчим часом має розпочатися заочний судовий процес над народним депутатом Олександром Онищенком, якого називають одним із спонсорів Тимошенко. Цей розгляд може обіцяти Тимошенко репутаційні втрати.
Як же Тимошенко намагається стати головним опозиціонером президенту, і що може протиставити їй команда Петра Порошенка.
Найкращий захист – напад
Соціологи віддають “Батьківщині” перше місце симпатій виборців на гіпотетичних перевиборах Ради. Так, згідно з останнім опитуванням соціологічної групи “Рейтинг”, якби парламентські вибори відбулися на цьому тижні, то “Батьківщина” і “Опоблок” набрали б по 14% голосів виборців, а БПП – 11%.
“На тлі інших “Батьківщина” залишилася більш-менш стабільною, а ще до неї приєднуються ті, хто розчаровується в інших політичних силах, зокрема, навіть в БПП”, – пояснює директор групи “Рейтинг” Олексій Антипович.
У свою чергу, директор фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна впевнена, що секрет успіху Тимошенко – тема комунальних тарифів.
“Батьківщина” – єдина партія, яка не планує відпочивати решту літа. Соратники Тимошенко домагаються продовження роботи парламенту. Адже завтра, 15 липня, Рада повинна закрити нинішню сесію і піти на перерву до 6 вересня.
Два останні тижні депутати “Батьківщини” разом з колегами з РПЛ намагаються блокувати трибуну Верховної Ради. Вони домагаються створення тимчасових слідчих комісій парламенту з питань обґрунтованості комунальних тарифів, діяльності екс-прем’єра Яценюка і керівництва держкомпанії “Укргазвидобування”, а також офшорної компанії президента Порошенка.
Якщо Рада все ж піде на канікули, політичний сезон для Тимошенко не закінчиться. Уже до кінця липня заплановані судові засідання за позовами Тимошенко проти НКРЕКП і уряду. Лідер “Батьківщини” домагається скасування рішення про підвищення тарифів на гарячу воду і тепло.
“Якщо у суддів вистачить здорового глузду і вони будуть діяти за законом, у них не буде іншого виходу, крім як задовольнити цей позов”, – пояснює нардеп від “Батьківщини” Сергій Власенко. Втім, слід зазначити, що, згідно із законодавством, у місцевих рад немає повноважень визначати тарифи на послуги підприємств теплокомуненерго.
Крім того, співрозмовники “РБК-Україна” в “Батьківщині” кажуть, що соратники Тимошенко залишок літа проведуть в округах, де будуть домагатися, щоб сільські, селищні, міські та районні ради схвалили мораторій на підвищення тарифів, як це зробила минулого тижня Київська міськрада. Сама Тимошенко вирушить пропагувати цю ідею в тур по регіонах.
У неофіційних розмовах соратники Тимошенко визнають: мета “літнього турне” – підготувати ґрунт для осінніх акцій протесту проти нових рахунків за комуналку. Адже платіжки за новими тарифами населення отримає в листопаді, коли політичний процес у країні буде в розпалі. Тимошенко не приховує, що хоче відправити Верховну Раду на перевибори. Із зими вона регулярно говорить про це в ефірах телеканалів. У свою чергу, в БПП впевнені, що “Батьківщина” спробує восени зірвати бюджетний процес, показати, що уряд не здатний впоратися із ситуацією і відправити парламент на вибори навесні наступного року.
У команди президента своя версія нетипової літньої активності Тимошенко. На Банковій запевняють, що кампанією проти підвищення тарифів лідер “Батьківщини” спробує перебити репутаційні ризики, пов’язані з кримінальною справою проти нардепа від групи “Воля народу” Олександра Онищенка.
Генеральна прокуратура звинувачує його в створенні злочинного угруповання і завданні державі збитків більш ніж на 3 млрд гривень. Депутати від БПП стверджують, що частину із цих грошей він витратив на фінансування “Батьківщини”. Непрямим підтвердженням цього може служити те, що Тимошенко публічно підтримувала Онищенка, після того як ГПУ звинуватила того в корупції.
Минулого тижня Верховна Рада дозволила силовикам арешт свого колеги, але напередодні він втік із країни. Онищенко вже заявив, що проситиме політичного притулку за кордоном.
Співрозмовники “РБК-Україна” в команді президента стверджують, що Тимошенко фігурує в матеріалах справи Онищенка, правда, відразу ж уточнюють, що садити її ніхто не збирається. Мовляв, йдеться лише про те, що нардеп-утікач фінансував “Батьківщину”. Мовляв, цей факт спливе під час заочного суду в справі Онищенка.
Тимошенко вже підготувалася відбити атаку на її репутацію. На цьому тижні вона заявила, що влада почала політичні репресії. “Зараз заряджені всі силові структури від НАБУ, спеціальних прокурорів, ГПУ, СБУ, Міністерства внутрішніх справ. Вони заряджені на полювання за опозицією. Те, що ви будете бачити, – це якраз демонстрація до повернення часів режиму Януковича”, – сказала лідер “Батьківщини”.
Звична роль
Звинувачуючи владу в переслідуванні опозиції, Тимошенко паралельно намагається домогтися позиціонування себе як головного опонента Порошенка. Вона веде переговори про консолідацію зусиль з політиками, які намагаються побудувати свій імідж як опозиціонери. В першу чергу з РПЛ і “Самопоміччю”.
Минулого тижня лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко заявила про можливе об’єднання зусиль її фракції щодо зниження тарифів з представниками “Свободи”, “Радикальної партії”, “Волі”, “Народного контролю” і закликала фракцію Андрія Садового приєднатися до них.
Втім, потенційні союзники Тимошенко запевняють, що ні про яке формальне об’єднання не йдеться.
“Про політичне об’єднання розмови немає. Є питання об’єднання навколо питань, які хвилюють людей”, – пояснює лідер “Народного контролю”, позафракційний нардеп Дмитро Добродомов. Вимоги у всіх однакові, тому пояснюють, що вирішили об’єднати зусилля з блокування трибуни.
У свою чергу Олег Ляшко каже, що не проти об’єднання опозиції, але тільки навколо його РПЛ. “Ми місяць стояли, блокували трибуну. На жаль, наші колеги не долучалися до останнього часу. Ми за те, щоб була координація, оскільки фракція “Радикальної партії” – могутніше і більше в парламенті”, – додає він.
Депутати від “Свободи” не проти координувати зусилля з “Батьківщиною”, але кажуть, що крім блокування трибуни, колеги по парламенту більше нічого не пропонують. Більш того, підопічні Олега Тягнибока не збираються займатися “мирним блокуванням”. “Будуть блокувати – будемо допомагати. Ми в цій бутафорії участь не беремо”, – пояснює один з депутатів від “Свободи”.
Поки що обережно ставляться до пропозиції Тимошенко і в “Самопомочі”. Наприклад, соратники Садового хоч і не проти продовження роботи парламенту, але побоюються, що коаліція може скористатися цим для того, щоб ухвалити новий закон про статус окремих районів Донецької та Луганської областей.
Оточення президента транслює меседж, що на ґрунті перевиборів Тимошенко заручилася підтримкою всіх фінансово-промислових груп. Зокрема, співрозмовник “РБК-Україна” в АП стверджує, що крім давніх відносин з Рінатом Ахметовим, Тимошенко ще навесні цього року побудувала відносини зі співвласником групи “Приват” Ігорем Коломойським. “Напередодні формування нової коаліції в Раді Тимошенко зустрічалася з Коломойським, і саме з його подачі зробила заяву, що переходить в опозицію”, – стверджує співрозмовник в АП.
Варто зазначити, що Коломойський в інтерв’ю Lb.ua навесні цього року сказав, що спілкується із соратником лідера “Батьківщини” Олександром Абдулліним. Сама лідер “Батьківщини” зв’язок із Коломойським та іншими олігархами заперечує і, навпаки, звинувачує в змові з олігархами президента.
Крім того, на Банковій стверджують, що Тимошенко уклала ситуативний союз і з умовною групою RosUkrEnergo в особі власника Group DF Дмитра Фірташа і нардепа від “Опозиційного блоку” Сергія Льовочкіна. Оточення президента нагадує, що навесні цього року лідер “Батьківщини” літала до Відня, де Фірташ під підпискою про невиїзд чекає апеляції у справі про видачу США.
Нібито тоді Тимошенко домовилася з Фірташем, який має вплив на “Опозиційний блок”, що їхні політсили спільно працюватимуть на перевибори Ради, а також про медіа-супровід лідера “Батьківщини” телеканалом “Інтер”.
Втім, співрозмовники “РБК-Україна” в оточенні Сергія Льовочкіна заперечують союз із Тимошенко. “Ми не розглядаємо можливість будь-яких союзів у цьому складі Ради”, – сказав співрозмовник “РБК-Україна”, близький до Льовочкіна.
Проте “Опозиційний блок” так само, як і “Батьківщина”, виступає за перевибори парламенту. Минулого тижня ОБ заявив, що всі 43 депутати фракції готові скласти мандати, щоб “обнулити” парламент.
У команди президента поки немає чіткого плану, як протистояти Тимошенко. Відразу кілька співрозмовників “РБК-Україна” в оточенні президента говорять, що в першу чергу розраховують на те, що Юлію Тимошенко приструнить Захід.
Нагадаємо, навесні цього року лідер “Батьківщини” їздила в США. Там вона намагалася лобіювати ідею дострокових парламентських виборів. Але домогтися успіху їй не вдалося – американці неодноразово говорили про те, що такі вибори неприпустимі.
Нова загроза
“Тимошенко нас переграла, а точніше ми переграли самих себе”, – говорить “РБК-Україна” співрозмовник в Адміністрації Президента. За його словами, після парламентських виборів – 2014 команда президента почала думати, що робити з Тимошенко. Одні радили Порошенку постаратися зробити так, щоб “Юля сиділа тихо і грала роль молодшого партнера по коаліції”. Інші – використовувати її як подразник для прем’єра Яценюка. Нібито президент обрав другий сценарій. Жорстка критика Тимошенко рішення Кабміну підвищити комунальні тарифи сприяла не тільки обнуленню рейтингу прем’єра, а й зростанню популярності лідера “Батьківщини”.
З кінця минулого року за негласного схвалення Банкової у Тимошенко на ґрунті критики уряду з’явився конкурент в особі голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі. Тоді експерти заговорили про те, що до Саакашвілі поступово перетікає частина електорату Тимошенко. Частина оточення президента радила йому вплинути на Саакашвілі, щоб він більше зосередився на ролі антагоніста Тимошенко і відходив від образу антагоніста Яценюка.
Але після зміни уряду Саакашвілі замість того, щоб лаяти лідера «Батьківщини», почав воювати з оточенням президента, а з кінця червня і зовсім зник з інформаційного простору.
Конкурента Тимошенко з нього поки не вийшло, а його особистий рейтинг в останні місяці істотно впав і зараз коливається в районі 3%. В результаті у команді президента не виявилося людини, здатної серйозно відтягнути голоси у Тимошенко.
Проте, в БПП впевнені, що спроможні переграти “Батьківщину”. “Вибори коли? До виборів – як до Пхеньяну навколішках”, – жартує один із впливових депутатів від БПП. Він стверджує, що насправді популярність партії Тимошенко падає. Мовляв, за закритою соціологією «Батьківщина» в червні набирала 23%, хоча ще навесні її рейтинг був 27%. У свою чергу підтримка БПП нібито коливається на рівні 11-15%. Схожі показники “РБК-Україна” надали і в «Батьківщині». Кажуть, їхню партію підтримує 20% виборців, а БПП – 12%.
На питання про те, що президентська фракція думає робити з рейтингами “Батьківщини”, керівник фракції Ігор Гринів відповів: “Треба робити не з рейтингами “Батьківщини”, а зі своїми рейтингами. Постійно їх піднімати». Тим часом на Банковій сподіваються, що Тимошенко восени не вдасться розхитати ситуацію до перевиборів Ради. Мовляв, по-перше, проти цього категорично виступають у Вашингтоні, а по-друге, невдоволення громадян від підвищення тарифів має знизити механізм субсидій, які громадян активно закликає оформлювати уряд.
Максим Каменєв, Надія Андрікевич
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас