Газпром і Словаччина домовилися про її участь в розподілі газу "Північного потоку 2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром і Словаччина домовилися про її участь в розподілі газу "Північного потоку 2"

Енергетика
362
“Газпром” і оператор газотранспортної мережі Словаччини eustream a.s. домовилися про використання словацьких газотранспортних потужностей в рамках проекту “Північний потік 2”, заявив голова “Газпрому” Олексій Міллер на прес-конференції за підсумками річних зборів акціонерів.
“Сьогодні проведено переговори зі словацьким оператором eustream і досягнуто домовленостей, що словацькі газотранспортні потужності будуть використовуватися в рамках проекту “Північний потік 2”, – сказав він.
Заступник голови правління “Газпрому” Олександр Медведєв пояснив журналістам, що співпраця зі Словаччиною по “Північному потоку 2” передбачає подачу газу з Чехії через Словаччину до австрійського Баумгартена.
“Сторони досягли взаєморозуміння з питань спільної діяльності і співпраці в рамках даного проекту, зокрема, досягнуто домовленості про те, що така спільна діяльність буде носити довгостроковий характер”, – підкреслив О. Міллер.
“Якщо сторони домовилися, значить, порахували, що домовленості взаємовигідні”, – додав він, відмовившись уточнити подробиці угоди.
У прес-релізі eustream йдеться, що сторони “обговорили потенційні наслідки проекту Nord Stream 2 на потоки газу через центральний коридор і Центральну Європу”. “Eustream вітає запевнення “Газпрому”, що словацька ГТС, а також чеська ГТС буде використовуватися в довгостроковій перспективі, навіть якщо Nord Stream 2 буде побудований. Eustream також високо оцінює розуміння між обома сторонами, що точка входу з України в Словаччину повинна залишатися повністю функціональною, навіть якщо Nord Stream 2 буде введено в експлуатацію”.
Словаччина транспортує до Європи російський газ, що йде транзитом через Україну. У зв’язку з цим плани “Газпрому” побудувати газопровід “Північний потік 2” для заміщення українського транзиту означають подальші втрати доходів Словаччини від транзиту російського газу. І Словаччина була одним з найбільших супротивників “Північного потоку 2”.
У вересні 2014 року eustream a.s. запустив масштабний реверс газу в Україну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас