Почім ґрунти: в Україні гряде земельна реформа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Почім ґрунти: в Україні гряде земельна реформа

Нерухомість
2652
Від мораторію на продаж землі страждають головним чином селяни і пенсіонери.
У плані пріоритетних дій уряду України на 2016 р., затвердженому 27 травня, є спеціальний підрозділ “Завершення земельної реформи”.
У 2001 р. як тимчасовий захід був введений мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Після цього він продовжувався вже сім разів (останній – у 2015 р.) і в даний час діє до набрання чинності закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, що має відбутися не пізніше 1 січня 2017 р.
Згідно з законодавством, під мораторій підпадають такі категорії земель:
сільськогосподарські угіддя у державній та комунальній власності – 10,5 млн га;
несільськогосподарські угіддя у державній та комунальній власності – 1,3 млн га;
невитребувані паї – 16 тис. га;
земельні частки (паї) – 27,5 млн га, передані у власність 6,92 млн громадян;
сільськогосподарські землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у власності (у юридичних осіб їх близько 1 млн га і у населення близько 500 тис. га).
З 41,6 млн га усіх сільськогосподарських угідь України 30,8 млн га зараз перебувають у приватній власності.
Мораторій на продаж землі істотно обмежує ринок для 96% сільськогосподарських земель, йдеться в дослідженні проекту “Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносин в Україні”.
Законодавство дозволяє власникам паїв здавати їх в оренду, обмінювати на іншу земельну ділянку, а також залишити у спадок. В той же час їм забороняється продавати свої ділянки, змінювати їх цільове призначення, вносити право на земельну частку до статутних капіталів господарських товариств і передавати в заставу.
Станом на 2012 р., 1,6 млн власників паїв (23% усіх власників) були старше 70 років (дані проекту USAID “Агроінвест”). Ці люди не можуть самостійно обробляти землю, але і не можуть отримати іншим чином гідний дохід від неї.
Багато складнощів і з успадкуванням паїв. За офіційними даними, на кінець 2015 р. 9 650 земельних ділянок загальною площею 3 502 га належали померлим людям, але експерти говорять, що насправді таких ділянок на один-два порядки більше.
На цьому тлі в країні давно і успішно існує тіньовий ринок землі. За підтримки корумпованих чиновників “фахівці” досить легко фактично продають і купують сільгоспземлі.
Проте уряд вважає, що питання продажу землі, не є наріжним у земельній реформі. Якщо мати цільовим показником підвищення конкурентоспроможності і кредитоспроможності сільськогосподарських виробників, то важливо створити умови для розвитку стійких земельних відносин, у тому числі шляхом стимулювання укладання довгострокових договорів оренди та впровадження обігу таких прав (продаж прав оренди та їх заставу).
Тому до кінця поточного року Кабмін планує розробити такі законопроекти:
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас