Чим небезпечний продаж транспорту за довіреністю, - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим небезпечний продаж транспорту за довіреністю, - юрист

Технології&Авто
3573
З наступного місяця в Україні почне функціонувати система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.
За чинною редакцією закону, власник відповідає за всі правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, каже Богдан Глядик, автоюрист. Тому проблеми можуть виникнути у тих людей, які продали свій автомобіль за генеральною довіреністю. Штраф буде приходити власнику машини.
“Уникнути цього штрафу не можна. Потрібно переоформляти машину, а не продавати по довіреності. Крім штрафів є ще багато інших ризиків як для продавця, так і для нового власника. Особа, яка передає автомобіль для користування і розпорядження згідно з довіреністю, може в будь-який час її скасувати. Також документ втрачає чинність і у разі смерті особи, яка видала його”, – розповів Богдан Глядик.
В Україні потрібно використовувати європейський досвід, де також працює автоматична фіксація, але процес стягнення штрафу зовсім інший, вважає юрист. Там, у разі автоматичної фіксації порушення, власник отримує повідомлення з поліції і у відповідь повинен повідомити, кому він передавав керування авто, або підтвердити, що за кермом був він.
“Тільки після встановлення особи, яка керувала транспортом на момент фіксації, його притягують до відповідальності в порядку, що передбачає не сліпе накладення штрафу, а повноцінний розгляд справи про адміністративне правопорушення. Також дають можливість людині, яку притягають до відповідальності, ознайомитися з матеріалами у цій справі, доказами, надати свої пояснення, аргументи і скористатися правовою допомогою”, – додав Глядик.
Нагадаємо, система автоматичної фіксації зможе розпізнавати 7 найпоширеніших порушень правил дорожнього руху.
Зокрема, перевищення швидкості руху, проїзд на заборонений сигнал світлофора, порушення правил зупинки і стоянки, заборона рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, порушення правил руху по смугах громадського транспорту, порушення правил руху через залізничні переїзди та виїзд на смугу зустрічного руху.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас