Що таке Uber, і чому українські таксисти проти сервісу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що таке Uber, і чому українські таксисти проти сервісу

Технології&Авто
2058
Що таке Uber?
Uber – це сервіс для замовлення таксі, який завоював світовий ринок перевезень завдяки низьким цінам і зручному додатку. За допомогою програми Uber замовник резервує машину з водієм і відстежує її переміщення до зазначеної точки, оплата здійснюється за допомогою даних банківської карти. Сьогодні Uber працює в 468 містах 67 країн світу. Його вартість становить $62,5 млрд.
Як з’явився Uber?
Одного вечора, 2008 року, в Парижі під час снігопаду Тревіс Каланік і Геррет Кемп не могли зловити таксі. Тоді їм і спала на думку проста ідея – натиснув кнопку і поїхав. Спочатку водії, які беруть участь в системі Uber, могли користуватися лише автомобілями представницького класу, 2012 року список доступних автомобілів розширили в бік економ-класу (новий сервіс було названо UberX), і розпочалася міжнародна експансія компанії.
Чим додаток Uber відрізняється від інших сервісів?
На вбудованій в додатку мапі клієнт бачить таксі поблизу. При цьому він може вибрати категорію авто (від недорогого до преміум-класу) і водія – додаток дозволяє побачити реальне зображення таксі та його водія, яких обирає замовник. Якщо, наприклад, машина та її пілот чимось збентежили клієнта – без особливих складнощів можна дібрати більш привабливе таксі.
Під час виклику не потрібно називати адресу, куди слід подати автомобіль, бо GPS-пристрій сам підкаже таксисту координати замовника, а той, у свою чергу, може відстежити наближення машини по карті. При цьому і водіїв, і пасажирів оцінюють за рейтингом, а тих, хто має низький рейтинг, блокують.
Скільки коштує поїздка з Uber?
Тариф на поїздки через додаток Uber складається з трьох компонентів: вартість подачі автомобіля, вартість поїздки за хвилину і за кілометр. Оплата за поїздки відбувається виключно за безготівковим розрахунком. Гроші списуються з банківської карти, прив’язаної до додатка, після закінчення поїздки.
Важливою особливістю Uber є те, що користувач може оцінити вартість поїздки перед її початком. Для цього потрібно вбити адресу місця подачі й місця призначення, а потім вибрати опцію “оцінити вартість поїздки”. Система запропонує діапазон, в рамках якого буде фінальна вартість.
Таким чином, вартість поїздки цілком прозора для користувачів. Після закінчення поїздки користувачеві на адресу електронної пошти прийде звіт про поїздку із зазначенням маршруту і повною деталізацією вартості.
Водієм Uber може стати кожен?
Uber дозволяє стати таксистом практично будь-якому водієві – треба лише мати відповідний автомобіль і відповідати вимогам сервісу: машина повинна бути застрахована, а водій повинен мати посвідчення і ліцензію на перевезення пасажирів. Зарплату таксистам компанія теж переводить на карти.
То як, кожен водій Uber повинен мати ліцензію?
Формально так, але всі пов’язані з ліцензією закони обходяться дуже просто, адже Uber офіційно пропонує не послуги таксі, а послуги короткострокового найму особистого водія.
Як заробляє Uber?
Сервіс бере з водія комісію з вартості поїздки – близько 20%.
Чому таксисти ненавидять Uber?
Протести проти Uber не є новиною навіть в Україні. За твердженнями водіїв, сервіс ставить ліцензійні таксі в явно невигідне становище, оскільки легальним таксистам необхідно платити за ліцензію і через це підвищувати тарифи.
В результаті за підрахунками французьких таксистів поїздка на звичайному таксі вартістю 10 євро через Uber коштуватиме лише 4 євро. Водночас вартість ліцензії таксиста у Франції може перевищувати 100 тис. євро.
А що думають держоргани?
У США Uber практично не має проблем, чого не скажеш про країни Західної Європи. Приводом для претензій найчастіше стає відсутність у багатьох водіїв Uber ліцензії на пасажирські перевезення.
Так, окружний суд Франкфурта-на-Майні в березні 2015 року частково заборонив використання сервісу на території Німеччини і зобов’язав всіх водіїв Uber отримати необхідні документи.
У червні 2015 року сервіс Uber був офіційно заборонений на території Італії. Крім того, Uber заборонений в таких країнах, як Бразилія, Канада, Індія, Японія та Іспанія.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас