Як Brexit вдарить по цінах на ліки в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Brexit вдарить по цінах на ліки в Україні

Аграрний ринок
1711
Долар після виходу Великобританії з ЄС євро і фунт, що рекордно обвалився, теоретично дозволяють українцям розраховувати хоча б на невелике здешевлення європейських і британських ліків у наших аптеках. А вони займають чималу частку на торговельних полицях.
За даними митної статистики, за підсумками 5 місяців цього року, список імпортерів медикаментів в нашу країну очолила Німеччина, на яку припало 20,4% від загальних поставок на суму $100,4 млн. В трійку потрапила також Франція (8,8% на $43 млн.).
Враховуючи, що імпортні ліки у вітчизняних аптеках займають близько 20%, а частина з них не має українських аналогів, зниження цін на третину асортименту переоцінити складно.
Втім, керівник громадської організації “Медичний контроль” Ігор Щедрін повідомив, що в найближчому майбутньому розраховувати на здешевлення європейських ліків в Україні не доводиться.
“Справа в тому, що найголовнішим фармацевтичним ринком у світі є США. Тому всі міжнародні концерни, в тому числі європейські, прив’язують свої ціни не до євро, а до долара. Відповідно, нашим імпортерам вони також виставляють доларові цифри”, — пояснив експерт.
За словами Щедріна, ослаблення євро може знизити собівартість виробництва європейських препаратів.
“Але вона дуже слабо впливає на ціни. Цінники на фармпродукцію більше прив’язані до попиту, ситуації на конкретному ринку і регуляторних вимог влади”, — зазначив Щедрін.
Тобто, для того, щоб європейські ліки почали дешевшати в Україні, повинен або рекордно обвалитися євро, або просісти долар.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас