Як знайти додатковий заробіток: поради експертів і варіанти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як знайти додатковий заробіток: поради експертів і варіанти

Особисті фінанси
12560
Українці, згідно з результатами опитування кадрового порталу hh.ua, вважають гідною зарплату в 20 тисяч гривень. При цьому середня зарплата по країні, за інформацією Держстату, всього 4686 гривень. Експерти впевнені, практично кожен українець може збільшити свій дохід на кілька тисяч.
Журналісти з’ясовували, як і де в Україні знайти додатковий заробіток.
“Збільшити свій дохід на 5 тисяч гривень – легко”
Кожен українець, незалежно від сфери діяльності, може збільшити свій дохід на кілька тисяч гривень, впевнений HR-експерт Олександр Білоус. “Варіантів зараз дуже багато. Можна заробляти на хобі – це найлегше. А можна заробляти на перекладі, якщо ви, наприклад, знаєте англійську мову”, – розповідає експерт.
На думку Олександра Білоуса, в середньому на другій роботі можна заробляти 2-5 тисяч гривень. Для тих, хто не хоче витрачати час на отримання нових навичок і вчитися продавати свої товари, наприклад, в інтернеті, HR-експерт радить знайти другу роботу з погодинною оплатою праці: наприклад, приймати замовлення по телефону, роздавати листівки, сидіти з дітьми.
Продати послугу в інтернеті: від 50 до 1500 гривень за годину
В Україні вже кілька років працює сервіс замовлення послуг “Метнись кабанчиком”. Тут можна створити свій профіль і описати послуги, які ви можете надавати потенційним клієнтам: ремонт сантехніки, прибирання квартири, прасування, набір текстів і так далі. Киянин Едуард вже сім місяць знаходить собі замовників за допомогою сервісу.
“Якщо це просто замінити змішувач, то така послуга обійдеться в 200 гривень, а якщо, приміром, хтось хоче підключити бойлер, це буде коштувати 400 гривень. Моя дружина теж заробляє так. Але вона прибирає в квартирах. Вона за 480 гривень може прибрати у двокімнатній квартирі. Сайт сам рахує по квадратних метраж, скільки буде коштувати прибирання”, – розповідає Едуард.
Також на сайті можна замовити послуги рерайтера. Текст обсягом 8 тисяч символів обійдеться всього в 120 гривень. Українці зі знанням англійської мови можуть заробляти в кілька разів більше, використовуючи американський портал для замовлення послуг Upwork. Приміром, тут за текст обсягом 8 тисяч символів автор може заробити 58 доларів (приблизно 1450 гривень).
Навчитися нового навику і знайти клієнтів
Кожен українець додатково до своєї основної професії може навчитися нової “експертності”, розповідає засновник тренінг-центру “Cashflow Ukraine” Олексій Половинкін. Це може бути бухгалтерська послуга, допомога психолога. Оптимальний варіант, зазначає Олексій Половинкін, розробити свій власний тренінг і продавати його в інтернеті.
“Продавати свою “експертність” можна через інтернет. Тут є складність в тому, що багато хто не знає, чим займатися, бояться показати себе. Кажуть, що я не експерт. Тут потрібно працювати над самооцінкою. Це може бути наживо, або ж зробити свій курс і продавати онлайн, тоді це працює 24 години на добу”, – розповідає Олексій.
У соцмережах можна зустріти оголошення від різних тренерів, які за гроші готові поділитися досвідом про те, як швидко схуднути, поправити своє здоров’я або ж стати мільйонером.
“Я сам схуд з 130 до 90 кілограмів. Головне – мотивація! Звичайно, всі ці правила про правильне харчування і спалювання калорій є в інтернеті – все доступно. Можна піти до дієтолога і він ще раз все це повторить. Але я беру гроші не за поради, а за мотивацію! Я розмовляю по скайпу зі своїми хлопцями, вони діляться результатами, я радію їхньому прогресу. Я мотивую їх! І так, ця мотивація на місяць коштує 500 гривень! Але вже через місяць у мене худі клієнти виходять”, – розповідає онлайн-тренер Сергій.
“Продюсувати” чужі послуги та товари
“Береться послуга і вивчається тема маркетингу. Дуже багато в Youtube безкоштовних тренінгів, зараз дуже дешево можна створити сайт. Наприклад, я експерт, рекламую в соцмережах чийсь тренінг або товар. Розміщую реферальне посилання (посилання на певний ресурс, що містить унікальний ідентифікатор людини (реферера), – ред.), людина переходить по ньому, купує товар або реєструється на тренінг, і автоматично отримує відсоток від вартості проданої послуги”, – розповідає Олексій Половинкін.
Заробіток при подібному “продюсуванні” залежить від того, скільки людина перейде за посиланням і зацікавить послугами. Приміром, деякі тренери беруть за свої майстер-класи 700 гривень, а тому, хто залучив нових слухачів, віддають 10%.
Відкрити канал на Youtube: від 150 до 4000 доларів на місяць
Популярні українські ютубери заробляють кілька тисяч доларів. “Зарплата ютубера залежить, в першу чергу, від демографічних даних і віку глядачів. Якщо жіноча аудиторія “за 30” – це найдорожча реклама. Також українські і російські перегляди значно дешевші від американських. Я, з моєю аудиторією на каналі, заробляю близько 2000 доларів + 1500/2000 доларів від зовнішніх замовлень на рекламу, але там розрахунок в основному в рублях і гривнях”, – розповів український ютуб-блогер Саша Шапік.
Менш успішні ютубери (з кількістю передплатників від 10 до 30 тисяч) за день можуть заробити від 5 до 15 доларів (приблизно 250-300 доларів на місяць). За офіційним курсом долара Нацбанку – це приблизно 7 тисяч гривень.
У роликах розміщується контекстна реклама: для цього потрібно подати заявку адміністрації Youtube і мати не менше 5000 переглядів на каналі. Створити свій канал може кожен бажаючий, для цього варто лише пройти реєстрацію.
Заробляти на своїй професії і монетизувати хобі
HR-експерт Олександр Білоус упевнений, що більшість українців можуть знайти можливість заробляти додаткові гроші на власній професії. “Вчителі можуть заробляти приватними уроками, медики – підробляти в приватних клініках, фахівці робітничих спеціальностей, наприклад, сантехніки, подрабатываться, роблячи послуги на дому. Перукаря, майстра манікюру – також. Журналісти, наприклад, можуть писати тексти за гроші для не конкуруючих видань”, – розповідає експерт.
Крім того, експерт радить шукати способи монетизації власного хобі.
“Якщо хтось добре малює – потрібно продавати картини, а не тільки дарувати. Якщо хтось робить біжутерію – є сайти, де можна її реалізувати”, – радить Олександр Білоус.
Нагадаємо, декілька тижнів тому президент України Петро Порошенко підписав указ про підвищення мінімальної зарплати і пенсії в грудні до 1600 і 1274 гривень відповідно. У результаті соціальні стандарти за підсумками року збільшаться на 16%, в той же час рівень інфляції, як планують в Кабміні, досягне 12%.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас