Скасування роздрібних цін на алкоголь вб'є галузь, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування роздрібних цін на алкоголь вб'є галузь, - експерт

Аграрний ринок
2754
У Вищому адміністративному суді України розглядатиметься справа, яка може призвести до знищення легального виробництва алкоголю в Україні та колосальних втрат для бюджету.
Про це заявив голова асоціації “Укргорілка” Володимир Остапюк.
За словами керівника горілчаної асоціації, низка підприємств з метою легалізації контрафакту оскаржили в суді урядове рішення про введення мінімальних роздрібних цін на алкоголь. Тепер позов розглядається Вищим Адміністративним судом, перше засідання якого відбудеться 30 червня.
“Скасування постанови Уряду не тільки відкине нас на 10 років тому, але і призведе до мільярдних втрат держбюджету. Саме тому розгляд справи в суді має проходити під спостереженням ЗМІ, аби не допустити рішення, яке зашкодить суспільству і державі. По суті – це буде вибір для країни між легальним і контрафактним алкоголем”, – підкреслив він.
При цьому Володимир Остапюк повідомив, що зараз ведуться переговори між виробниками і урядом щодо чергового підвищення рівня мінімальних роздрібних цін.
“Вже сьогодні мінімальні роздрібні ціни не відповідають реаліям ринку, що призводить до появи на полицях магазинів продукції сумнівного походження, відбуваються зловживання з сплатою податків. Легальна продукція коштує сьогодні дорожче і не може конкурувати з продукцією, з якої не сплачено податки. Від цього страждають не тільки добросовісні учасники ринку, але і споживачі, і держава, яка недоотримує податкові надходження”, – пояснив керівник “Укргорілки”.
Зараз діючий рівень мінімальних цін, на думку фахівців “Укргорілки”, не відображає зростання ставок акцизного податку, цін на енергоносії, спирт, заробітної плати, інфляційних процесів та інших складових алкогольної продукції. За розрахунками експертів алкогольної галузі мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки 0,5 л станом на травень 2016 не може коштувати менше ніж 69,90 грн, пляшки вина – 33 грн, коньяк 3 зірочки – 104,90 грн.
“Легальні виробники алкогольних напоїв неодноразово зверталися в профільні міністерства і до Прем’єр-міністра України щодо необхідності приведення рівня мінімальних цін на алкогольні напої до економічно обґрунтованого рівня. Однак з початку 2016 року і досі ситуація навіть не зрушила з місця”, – пояснив Остапюк.
Крім того, за розрахунками профільної організації, збільшення мінімальних цін до економічно обґрунтованого рівня призведе до додаткового наповнення державного бюджету лише за рахунок ПДВ близько 1,2 млрд грн, додатково податку на прибуток підприємств близько 200 млн грн, роздрібного акцизного податку в місцеві бюджети плюс 300 млн грн на рік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас