Бізнес на дивані: ТОП-5 мобільних ігор для політиків і підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес на дивані: ТОП-5 мобільних ігор для політиків і підприємців

Світ
9349
Мобільні ігри, які симулюють справжні бізнес-процеси, найчастіше використовуються як навчальний матеріал в бізнес-школах за кордоном. Крім того, за допомогою таких ігор великі компанії тренують персонал. Багато ігор доступні для скачування, тому грати може кожен бажаючий.
Спробувати себе в ролі власника кафе або політика можна не встаючи з дивана. При цьому не обов’язково ризикувати грошима або репутацією. Достатньо мати смартфон або планшет на платформі Android або iOS, скачати з магазину Play Market або App Store додаток і почати гру.
РБК-Україна обрало 5 ігор, побудованих на близьких до українських реалій історіях, завдяки яким можна приміряти на себе іншу професію та й просто “розвантажити мозок” після важкого трудового дня.
Переполох у посольстві
“Переполох у посольстві” – це одна з ігор, що входять у додаток Business Games Club. Вона розроблена компанією CT Influence Games (CTIG) на замовлення Міністерства закордонних справ України. Це єдина компанія, яка робить ігри українським кейсам. Мови ігрового інтерфейсу – українська, англійська та російська.
Згідно з сюжетом, гравця призначають послом України в певній республіці Небуванії. Перед послом стоїть важливе завдання: зустріти президента. Кожен ігровий день відбуваються події, які відкривають список можливих дій. Наприклад, дізнавшись новину про приїзд президента, посол може відразу передзвонити в МЗС, передзвонити пізніше або взагалі проігнорувати цю новину.
Щоб пройти гру, потрібно правильно розподілити повноваження між підлеглими, а також вибрати, що посол робитиме самостійно. Паралельно з підготовкою до візиту, послу треба вирішувати поточні завдання. Наприклад, розбиратися з наслідками автокатастрофи, ходити на зустрічі з діаспорою. Чи не ходити – посол повинен самостійно розставити пріоритети. Його робочий час, як і в житті, обмежений.
Одна хибна дія може призвести до провалу. У такому разі посол буде відкликаний, а гру доведеться починати спочатку. Завдяки великій кількості комбінацій і ходів, просто “вгадати” вірне рішення не вдасться. Доведеться вчитися думати, як посол.
Версія гри, де користувачеві показується реклама, безкоштовна. Версія без реклами обійдеться в суму близько 50 гривень.
Кафе-бар: історія стартапу
“Кафе-бар: історія стартапу” – це ще одна гра Business Games Club, написана по реальному кейсу. Це історія київського кафе “Буду пізніше”. Всі проблеми і муки вибору, з якими доведеться зіткнутися гравцеві, власники кафе відчули в реальності.
Гра показує всі етапи створення кафе: від ідеї до монетизації. Спочатку з’являється ідея створення свого закладу, обговорити яку гравець може з другом-бізнесменом, родичем-студентом або своєю другою половинкою. Кожен з них дає поради, до яких гравець може прислухатися чи ні. Гравцеві треба визначитися, який тип закладу він хоче відкрити, яке приміщення орендувати, який алкоголь і обладнання купити. Звучить досить просто, але в грі, як і в бізнесі, не все йде гладко.
Підприємця чекають “сюрпризи” у вигляді виселення з орендованого приміщення, кризи і девальвації гривні, а також незадоволених сусідів, з якими потрібно або домовлятися, або судитися.
Надмірні витрати можуть перетворити вас на банкрута вже на старті. А зайва економія зробить ваш заклад непривабливим для відвідувачів.
Але недостатньо просто добре рахувати. Щоб пройти гру, потрібна ще й підприємницька інтуїція.
Як розповідає засновник CTIG Олександр Толкач, сценарії подібних ігор ретельно продумуються аналітиками, яких у штаті компанії більше, ніж програмістів. Інтерфейс програми дуже простий, як і графіка.
Гра “Кафе-бар: історія стартапу” доступна російською та англійською мовами. Є безкоштовна версія з рекламою і версія без реклами вартістю близько 75 гривень.
Шантаж на шахті
Гра “Шантаж на шахті”, як і попередні дві в цьому списку, написана компанією CTIG. В її основі – реальна історія, яка сталася на шахті “Червоний партизан”, що належить ДТЕ, в Луганській області. В середині січня 2013 року, користуючись відсутністю директора шахти, його кабінет зайняли представники Незалежної профспілки міста Свердловська.
Вони вимагали особистої зустрічі з власником шахти Ринатом Ахметовим, до якого хотіли донести свої вимоги. Серед вимог – скасування запланованої реорганізації підприємства, в результаті якої частина персоналу могла потрапити під скорочення, а також перегляд окладів шахтарів.
У грі ситуація така ж: директор хворіє, шахтарі страйкують. Гравець виступає в якості директора з комунікацій. Його завдання – взяти на себе керівництво Штабом кризового реагування, врятувати репутацію холдингу, його акціонера і не нашкодити своїй кар’єрі. Якщо гравець не впорається, його чекає звільнення.
Щоб пройти гру, необхідно правильно вибудувати комунікацію всередині компанії, налагодити спілкування зі ЗМІ та місцевою владою. Наприклад, в одному з епізодів потрібно переконати видання Forbes, яке освітило ситуацію тільки з одного боку, додати в новину коментарі власника шахти.
Цікаво, що цей кейс побудований, зокрема, на досвіді Олександра Толкача, який до того, як заснувати ігрову компанію, працював директором з комунікацій ДТЕК. Хоча сам він зізнається, що пройшов гру не відразу.
Гра доступна російською та англійською мовами. Є безкоштовна версія з рекламою і версія без реклами, яка коштує близько 25 гривень.
Кав’ярня
Ще одна варіація на тему ресторанного бізнесу – це гра “Кав’ярня” від білоруської компанії “Мелсофт”, що працює під брендом Melesta Games. За графікою і принципом управління персонажем ця гра схожа на всесвітньо відомий симулятор життя The Sims. Тільки в даному випадку мова йде про кафе, його відвідувачів і персонал.
Гравцеві належить закупити меблі, обладнання, прикрасити приміщення, зустріти перших клієнтів, вислухати їхні історії.
З першими клієнтами приходять перші гроші, які можна вкласти в розширення меню, закупівлю додаткових меблів та обладнання. Рівень кав’ярні завдяки цьому підвищується. А чим вищий рівень, тим вище можна підняти ціни. У грі є підказки: наприклад, допустимий рівень цін позначений зеленим кольором. Якщо цінник жовтий, значить, деяким відвідувачам цей товар буде не по кишені. Якщо цінник червоний, значить, товар не купить ніхто.
Гра не стільки навчальна, скільки розважальна. При цьому дуже проста – грати в неї зможуть навіть діти. Завантажити “Кав’ярню” можна безкоштовно. Але в самій грі є додатковий платний функціонал. Мова інтерфейсу — російська.
Віртуальні міста
Гра VirCities – досить складний політико-економічний симулятор життя. Її розробник – російська компанія Ilkfinkom.
Спочатку гравець вибирає віртуальне місто, в якому він буде жити. У списку є і місто під назвою vКиев. Потім гравець може вибрати будь-яку професію і спробувати просунутися по кар’єрних сходах, щоб зайняти найвищий статус у суспільстві. Завдання максимум – прийти до влади, захопити контроль над фінансовими потоками і придушити опозицію. В процесі гри вам належить взаємодіяти з такими ж гравцями, які населяють віртуальне місто. Профілі гравців більше схожі на профілі користувачів соціальних мереж.
Гра доступна російською, англійською та польською мовами. Вона безкоштовна для скачування, але має додатковий платний функціонал. Презентація гри відбулася близько півроку тому, а зараз у неї кілька десятків тисяч користувачів.
Віктория Власенко
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас