Експерт повідомив, коли в Україні знову почнуть дорожчати квартири (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт повідомив, коли в Україні знову почнуть дорожчати квартири (інфографіка)

Нерухомість
8139
Ситуація на ринку нерухомості – лакмусовий папір економіки країни, впевнені експерти. У минулому році в доларовому еквіваленті ціни на нерухомість впали на 20%, в цьому році падіння ринку триває. Експерти вважають, квартири знову почнуть дорожчати лише після зміцнення економіки.
Поки 90% угод українці роблять в сегменті дешевого житла, розповідає голова комітету статистики і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас. Так, в Києві найбільшим попитом користуються однокімнатні квартири вартістю до 25 тисяч доларів.
“Це може бути готелька площею 20 квадратів або щойно отримане від будівельників житло. Якщо в квартирі навіть проводки немає, то, звичайно, вона може коштувати 20 тисяч доларів. Але на неї доведеться витратити тисяч п’ять (доларів. – Ред.) на сантехніку, оздоблювальні роботи, ремонт”, – розповідає київський ріелтор Максим Бабуряк.
За даними одного з великих агентств нерухомості, середня вартість квадратного метра в столиці – 1 033 доларів. У новобудові квадратний метр можна купити за 800-900 доларів. Серед обласних центрів (не враховуючи окуповані території) найдешевші квартири в Запоріжжі (лише 393 долара за квадратний метр). Відносно дороге житло у великих курортних містах (Одеса, Львів). Тут квадратний метр коштуватиме понад тисячу доларів.
Менше 500 доларів за квадратний метр власники квартир просять в Ужгороді, Черкасах, Чернігові, Хмельницькому, Сумах і Кіровограді.
Експерт повідомив, коли в Україні знову почнуть дорожчати квартири (інфографіка)
На “вторинці” ціни прив’язані до долара. Після девальвації національної валюти в гривневому еквіваленті ціни зросли в кілька разів. Так, якщо в 2014-му році за квартиру вартістю 30 тисяч доларів потрібно було віддати лише 240 тисяч гривень, зараз за таке житло доведеться заплатити 750 тисяч гривень.
Як розповідає Едуард Бразас, ціни на квартири в минулому році щомісячно знижувалися на 1-2%. У цьому році зростання сповільнилося. Так, щомісяця квартири дешевшають приблизно на 0,5-1%. Ситуація почала стабілізуватися після зміцнення курсу гривні, проте про зростання ринку нерухомості, вважає експерт, говорити зарано.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас