Купівельна активність населення у літній період піде на спад (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купівельна активність населення у літній період піде на спад (інфографіка)

Особисті фінанси
1284
Споживчі настрої населення в літній період можуть погіршитися на тлі зниження ділової активності і зростання регульованих тарифів, вважає Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Зниження в травні таких складових індексу споживчих настроїв, як індекс поточного особистого матеріального становища і очікувань його зміни, а також індекс очікуваного розвитку економіки країни на найближчі п’ять років, формує ризики для подальшого погіршення показника в цілому. Причиною для такої динаміки виступає підвищення регульованих тарифів, яке скорочує ресурс у населення для здійснення покупок. Більше того, додавати негативу будуть коливання цін продуктового кошика, можливе ослаблення гривні і зростання інфляційних побоювань ближче до осені.
«Незважаючи на стабільність курсу гривні та інфляційний тиск в останні місяці, населення критично сприймає поточний економічний курс, побоюючись погіршення ситуації не тільки в короткостроковому, але в довгостроковому періоді. Це підтверджує максимальне падіння за останні місяці індексу очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п’яти років з 66,6 пунктів до 64,2 пунктів», – зазначає експерт.
Індекс споживчих настроїв у травні, згідно з даними Gfk Ukraine, зріс до 50,3 пунктів з 49,1 пунктів у квітні. Найбільш суттєво покращилися поточні настрої населення і готовність здійснювати великі покупки.
Купівельна активність населення у літній період піде на спад (інфографіка)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас