Як Україна використовує квоти на поставку продовольства в ЄС (таблиця) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Україна використовує квоти на поставку продовольства в ЄС (таблиця)

Аграрний ринок
1659
Українські експортери використали на початок червня 85% всіх квот на безмитні поставки продовольства в Європейський Союз, зокрема, ще в січні повністю вичерпалися квоти на постачання кукурудзи, майже заповнені квоти на пшеницю, але залишаються невикористаними квоти на свинину і ячмінь.
Про це повідомила прес-служба Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).
“Станом на початок червня українські експортери використали вже 85% всіх квот на поставки сільськогосподарських товарів у Європу. Якщо квоти на кукурудзу і продукти з неї були повністю вичерпані вже в січні, то в травні 2016 року Україна використала 99,7% всіх квот на постачання пшениці й продуктів із неї”, — йдеться в повідомленні.
Українські експортери свинини отримали ліцензії лише на постачання 1,1 тис. тонн м’яса з дозволених до безмитного ввезення 20 тис. тонн, тобто, поставили всього 5% від квоти. Те ж стосується ячменю — поки використано лише трохи менше 6% квоти. Також українські виробники можуть поставити ще 10 тис. тонн курятини з 18 тис. тонн, які можна поставити в ЄС без мита.
Загалом же станом на 30 травня Україна отримала ліцензії на постачання 1,36 млн тонн сільськогосподарської продукції, що склало 85% від усіх виділених квот.
Як повідомлялося раніше, квоти на експорт сільськогосподарської продукції в Європейський Союз, передбачені Угодою про асоціацію, є тарифними і означають лише обсяг товарів, який може бути поставлений без мит. До квітня Україна повністю вичерпала виділені на 2016 рік квоти на безмитні поставки в ЄС меду, цукру, кукурудзи, ячмінної крупи і борошна, оброблених томатів, а також виноградного та яблучного соків.
У 2015 році Україна експортувала деякі продукти, перевищивши квоти — наприклад, мед (торік Україна перевищила свою тарифну квоту по цьому продукту в чотири рази), сік (тарифна квота перевищена в сім разів), кукурудза (тарифна квота перевищена майже в 20 разів).
Як Україна використовує квоти на поставку продовольства в ЄС (таблиця)
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас