В Стенфорді винайшли новий спосіб виробництва водню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Стенфорді винайшли новий спосіб виробництва водню

Технології&Авто
1587
В лабораторії Стенфорда розробили дві нові технології в галузі енергетики — дешевий спосіб виробництва водню і надійний цинковий акумулятор. Їх відкриття описано в статті журналів Science Advances і Nature Communications.
Водневе пальне вважається чистою альтернативою бензину. З минулого року виробники автомобілів в США почали продаж машин на водневому пальному, а продали всього одиниці, в основному тому, що станцій заправки мало і вони далеко одна від одної.
Саме водневе пальне не виділяє вуглекислий газ, а ось його виробництво не обходиться без викидів СО2 в атмосферу. Тому професор І Цуй і його колеги зайнялися фотоелектричним розщепленням води: електроди поміщають у воду, і коли їх торкається сонячне світло, виробляється струм, що розщеплює воду на водень і кисень.
Для того щоб уникнути корозії електродів, Цуй використовував ванадат вісмуту, недорогий сплав, що вбирає сонячне світло і виробляє незначний обсяг електрики. Тому вчені звернулися до нанотехнологій і створили наноконуси поверх тонкого шару ванадату вісмуту. Обидва шари помістили на перовкситовий сонячний елемент.
Пристрій при зануренні відразу почав розщеплювати воду з ефективністю 6,2%, що є теоретичним максимумом для комірок ванадату вісмуту.
Друге дослідження — це новий цинковий акумулятор, який запропонували професор Цюй і його колега з Токіо Шоуго Хігаші.
«Сонячні і вітряні станції повинні виробляти енергію для мережі цілодобово, навіть коли сонця або вітру немає, — каже Цюй. — Потрібна недорога батарея та інші дешеві технології, достатні для зберігання чистої енергії для використання за необхідності».
Так був створений новий акумулятор з електродами з недорогих цинку і нікелю. Цинкові батареї робили і раніше, але мало які заряджаються повторно, через крихітні волокна дендритів, що утворюються на поверхні цинку під час зарядки. Дендриты можуть рости, поки це не призводить до короткого замикання.
Вчені вирішили проблему дендритів, змінивши конструкцію акумулятора. Замість того, щоб розміщувати електроди цинку і нікелю один навпроти одного, як у звичайної батареї, вони розділили їх пластиковим ізолятором і обернули краї цинкових електродів вуглецевим ізолятором.
В ході випробувань вони провели 800 циклів зарядки-розрядки без короткого замикання. «Наша конструкція дуже проста і може бути використана для широкого спектру металевих акумуляторів», — повідомив Цюй.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас