Кабмін відповість в суді за ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін відповість в суді за ціну на газ

Особисті фінанси
1221
Окружний адмінстративно суд Києва відкрив провадження в адміністративній справі громадської організації “Тарифна мобілізація”, яка звернулася з позовом до Кабінету Міністрів України з вимогою переглянути ціну на газ в розмірі 6879 грн за тисячу кубів. Про це повідомила прес-служба громадської організації.
“Справу призначено на початок вересня, всю доказову базу зі свого боку ми надали.” Тарифна мобілізація “оскаржує абзац 2 ч. 3 п. 2 Постанови КМУ № 315, саме стверджує нову ціну на газ для населення. У Кабміні наполегливо переконують, що встановлена ціна на газ єдина і ринкова. Це відверта брехня, тому що ринку газу в країні немає, диференціація цін залишилася, і їх аудит ніхто не проводить. Ми апелюємо до того, що така ціна не є прозорою, тим більше, що в Постанові відсутні будь -або економічні розрахунки і структура граничної роздрібної ціни “, – зазначає керівник” Публічного аудиту “і співініціатор” Тарифної мобілізації “Максим Гольдарб.
Крім того, за словами фахівця, вона порушує принцип недискримінації. Адже вартість газу для релігійних організацій було встановлено в розмірі 3 913 грн за тисячу кубів, ніж Кабмін підтвердив її рентабельність і економічну обґрунтованість.
Позивачі також вказали, що ціна на природний газ для побутових споживачів було встановлено при відсутності фінансового плану газодобувної компанії “Укргазвидобування” за 2015-2016 рр і її інвестиційної програми розвитку. До того ж, вона йде в розріз з вимогами третього енергопакету (реструктуризації “Нафтогазу”, поділу видів діяльності, 100-відсоткового обліку, наявності ринкового регулятора).
В організації вважають, що відбулося абсолютне порушення ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”, за яким ціни і тарифи на ЖКП повинні відповідати досягнутому рівню соціально-економічного розвитку. “Погодьтеся, ніяк не пов’язане із п’ятикратне підвищення тарифів на газ, триразове на воду і при цьому мінімальної заробітної плати – на 19%”, – акцентують експерти організації.
“Тобто, колапс в комунальній сфері може наступити тільки через те, що Кабмін вирішив підняти ціну на газ, щоб поставити народ в умови вимушеність віддавати свої заощадження. Це точно не економіка. Абсурдність полягає в тому, що надута в два рази ціна на газ потім ділиться – це прибуток олігархату, монополістів, які є власниками газовидобутку, теплокомуненерго, а також влади, яка стверджує подібні тарифи “, – резюмує Гольдарб.
За розрахунками фахівців “Публічного аудиту”, справедлива ціна – не більше 3 500 грн за тисячу кубометрів.
Нагадаємо, раніше громадська організація звернулася з адміністративним позовом до Окружного адмінсуду Києва, в якому заперечується ціна на газ в розмірі 6 879 гривень за тисячу кубів, встановлена з 1 травня 2016 року Кабміном.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас