Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках

Енергетика
3496
Незабаром слід очікувати докорінних змін у способах отримання електроенергії людством, адже епоха невпинного зростання попиту на викопне паливо добігає свого кінця і закінчиться менше ніж за десять років.
Такі дані містяться у новому прогнозі від компанії “Блумберг Нью Енерджі Файненс” [Bloomberg New Energy Finance], яка займається прогнозуванням розвитку світових ринків енергетики на наступні 25 років.
Поточний період можна охарактеризувати піковим споживанням викопного палива. Докорінні зміни у споживанні енергоносіїв відбуваються не через те, що у нас закінчуються запаси вугля та газу, a через те, що ми знаходимо дешевші альтернативи.
Попит передчасно досягає свого максимуму через те, що електромобілі та доступні технології акумуляторного зберігання відновної енергії з’являються швидше, ніж це очікувалось, так само, як і зміни у структурі енергетики Китаю.
Нижче представлено вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках.
1. Золота епоха газу так і не наступить
Починаючи з 2008 року єдиною і найважливішою силою на енергетичних ринках США стали великі обсяги дешевого природного газу, що добувається методом гідравлічного розриву пласта. Дешевий газ завдав нищівного удару по вугільній галузі США та змусив говорити про “перехідне паливо”, завдяки якому світ перейде зі споживання вугілля на відновлювані джерела енергії. Проте, здається, що цього не станеться.
Собівартість вітрової та сонячної енергії падає занадто швидко, щоб говорити про домінування газу у світовому масштабі, – стверджує “Блумберг Нью Енерджі Файненс”. Аналітики на третину знизили свої довгострокові прогнози цін на вугілля та природний газ у цьогорічному звіті, але навіть мінімально можливі ціни не зможуть зірвати стрімкий перехід світу на відновлювані джерела енергії.
“Ви не можете боротись з майбутнім”, – зауважив Себ Хенбест [Seb Henbest], провідний автор звіту “Економіки країн великою мірою застигли у своєму розвитку”. Роком пікового споживання вугілля, газу та нафти буде 2025-й.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
2. Обсяг інвестицій у відновлювальні джерела енергії досягає 7,8 трлн доларів США
Попит людства на електроенергію все ще продовжує зростати, і інвестиції у викопне паливо додатково збільшаться на 2,1 трильйони доларів США до 2040 року.
Проте, ця сума виглядатиме не надто вражаючи на тлі 7,8 трильйонів доларів США інвестицій у відновлювальні джерела енергії, включаючи 3,4 трильйонів доларів США інвестицій у сонячну енергетику, 3,1 трильйонів доларів США інвестицій у вітрову енергетику та 911 мільярдів доларів США інвестицій у гідроелектростанції.
Вже у наш час у багатьох регіонах світу собівартість повного терміну експлуатації сонячних та вітрових електростанцій є нижчою за собівартість будівництва нових електростанції на викопному паливі, і ця тенденція залишатиметься в силі.
Але до 2027 року має відбутися дещо цікаве. На цей момент будівництво нових вітрових електростанцій часто виявлятиметься дешевшим за експлуатацію існуючих електростанцій, що працюють на вугіллі та газі. “Це – переламний момент, який знаменує стрімкий та широкомасштабний розвиток відновлювальних джерел енергії”, – зазначає “Блумберг Нью Енерджі Файненс”.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
Рожевим кольором у верхній частині цього графіку показані нові дані за цей рік. Вони відображають гнучкі можливості, що пропонують новітні технології – насамперед великі батареї для побутового використання та для електромережі, що вирівнюють пікові та мінімальні рівні генерації електроенергії, притаманні сонячній та вітровій енергетиці. До 2028 року батареї стануть таким же звичним явищем, як у наш час сонячні панелі на даху.
3. Електромобілі рятують енергетичні ринки
У цьому матеріалі про пікове споживання викопного палива акцент робиться на генерації електроенергії, а не на паливі для транспортних засобів.
У випадку автомобілів пік попиту на нафту матиме місце дещо пізніше. Натомість, раптове зростання сегменту електромобілів незабаром також обвалить ринки нафти, маючи глибокий вплив на ринки електроенергії завдяки потребі у заряджанні більшої кількості автомобілів.
Фактично, електромобілі не могли з’явитись у кращий час в умовах розвинутих економік. Візьмемо Німеччину, де підвищення ефективності означає, що без електромобілів попит на електроенергію зазнав би тривалого та дестабілізуючого падіння. За даними “Блумберг Нью Енерджі Файненс”, електромобілі змінять цю тенденцію на 180 градусів.
У наведених нижче графіках показано стрімке зростання попиту на акумуляторні батареї великої ємності, а також вплив електромобілів на попит на електроенергію у світі. Запровадження електромобілів відрізнятиметься залежно від країни та континенту, але загалом вони призведуть до збільшення загального споживання електроенергії людством на 8 відсотків до 2040, – відзначила “Блумберг Нью Енерджі Файненс”.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
4. Батареї підключаються до електромережі
Відновлювальні джерела енергії та електромобілі створюють замкнене коло зростання попиту. На відміну від викопного палива, де стрибок попиту призводить до збільшення цін, з новими енергетичними технологіями зростання попиту зумовлює розширення виробництва, а це, у свою чергу, призводить до зниження цін.
Збільшення масштабів виробництва електромобілів збільшує попит на відновлювальні джерела енергії та спричинює падіння собівартості батарей.
Зі зниженням собівартості батареї можуть ширше використовуватись для зберігання сонячної електроенергії.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
5. Падіння цін на сонячну та вітрову електроенергію
Наведений нижче графік, мабуть, є найважливішим графіком на ринках електроенергії. Він відображає тенденцію, яка є настільки потужною та послідовно, що представники галузі звіряють за нею годинники. Це – чарівна арифметика зниження собівартості сонячної електроенергії.
Графік складено на логарифмічній шкалі, тож падіння собівартості насправді є набагато більшим, ніж здається на перший погляд. З кожним подвоєнням кількості сонячних батарей у світі собівартість падає на 26 відсотків, на показник, відомий як “темп пізнання” сонячної енергії. Сонячна енергетика – це технологія, а не паливо, і вона стає дешевшою та ефективнішою з часом. Це – формула, що призводить до енергетичної революції.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
Ціни на вітрову електроенергію так само швидко падають — на 19 відсотків з кожним подвоєнням кількості вітрових електрогенераторів. До 2030 року вітрова та сонячна енергетика стане найдешевшою формою виробництва електроенергії у більшості країн світу, повідомляє “Блумберг Нью Енерджі Файненс”.
6. Коефіцієнти використання потужності стрімко зростають
Одним з факторів змін у відновлювальній енергетиці є перелом у тому, що відомо як коефіцієнт використання потужності. Це – відсоток максимального потенціалу електростанції, який фактично досягається за певний період часу.
Розглянемо вітрову електростанцію. Навіть на великих висотах сила вітру не є однаковою, змінюючись залежно від часу доби, погоди та сезону.
Таким чином, електростанція може генерувати до 100 мегават електроенергії у період найсильніших вітрів і лише 30 відсотків від цього обсягу у середньому за рік. Тож, має коефіцієнт використання потужності на рівні 30 відсотків.
З удосконаленням технологій та завдяки більш вдалому розміщенню електростанцій проектувальниками, коефіцієнти використання потужності відновлювальної енергетиці зростають. Тут за допомогою кольорів показано зміну коефіцієнтів використання потужності вітрової електростанції за період часу. За даним “Блумберг Нью Енерджі Файненс” деякі вітрові електростанції у штаті Техас досягають коефіцієнтів використання потужності у 50 відсотків.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
Підвищення коефіцієнтів використання потужності робить відновлювальні джерела енергії більш привабливими. Однак, коефіцієнти використання потужності вугільних та газових електростанцій також змінюються.
Після завершення будівництва сонячної або вітрової електростанції додана собівартість електроенергії, яку вони виробляють, дорівнює майже нулю, це – безкоштовна електроенергія. Натомість, вугільні та газові електростанції потребують паливо для отримання кожного нового вата електроенергії. Якщо ви – енергетична компанія, яка має зробити вибір, ви кожного разу обиратимете безкоштовний варіант.
Зі збільшенням часу простою вугільних електростанцій та електростанцій на природному газі, коли перевага віддається відновлювальним джерелам енергії, їх коефіцієнти використання потужності стрімко зростатимуть, і одночасно зростатиме собівартість повного терміну експлуатації. Вугільні електростанції та електростанції на природному газі слід розглядати як коштовне резервне джерело енергії, що доповнює дешеві відновлювальні джерела енергії.
7. Новий забруднювач навколишнього середовища, що викликає занепокоєння
Китай, найбільший забруднювач, що зростає дуже швидко, останні декілька десятків років викликав найбільше занепокоєння у екологів світу. Але ситуація швидко змінюється. Прогресуюча економіка Китаю та її масштабний перехід від вугілля до використання відновлювальних джерел енергії означає, що протягом наступних 25 років Китай покаже найбільше скорочення викидів вуглецю серед усіх країн світу, – стверджує “Блумберг Нью Енерджі Файненс”. Це означає добрі новини для клімату та значні зміни у світовому енергетичному просторі.
Але залишається Індія, яка стає найбільшою загрозою на шляху зусиль з подолання змін у кліматі. За очікуваннями попит Індії на електроенергію зросте вчетверо до 2040 року, і для задоволення цього величезного нового попиту країні буде потрібно інвестувати у різноманітні джерела енергії.
На території Індії сотні мільйонів людей мають обмежений доступ до електроенергії, або не мають його взагалі, у той час, як країна буквально сидить на горах вугілля. І вона має намір його використати.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
8. Перетворення триває
Прогнози “Блумберг Нью Енерджі Файненс” стосовно викидів вуглекислого газу істотно покращились за останній рік незважаючи на низькі ціни на викопне паливо. Перехід до використання відновлювальних джерел енергії відбувається неймовірно швидко, але не настільки швидко, щоб запобігти виходу глобально потепління на небезпечний рівень.
Без додаткових політичних зусиль з боку урядів країн викиди вуглекислого газу від підприємств енергетичної галузі досягнуть свого максимуму у 2020-х роках та залишатимуться приблизно на одному рівні в осяжному майбутньому. Це – недостатньо для запобігання збільшення температури поверхні землі більше ніж на 2 градуси Цельсія, – повідомляє “Блумберг Нью Енерджі Файненс”. Це вважається точкою неповернення для деяких найгірших наслідків кліматичних змін.
Вісім основних змін, що найближчим часом очікуються на енергетичних ринках
У звіті “Блумберг Нью Енерджі Файненс” йдеться про фундаментальні економічні проблеми: ціна, попит, пропозиція. У звіті також враховуються політики з оздоровлення клімату, які вже були ведені в дію, однак не робиться жодних припущень щодо будь-яких нових політик, окрім вже існуючих. Крім того, у звіті не передбачено жодних технологічних стрибків, майбутнє яких ще достеменно не відоме.
Це має бути обнадійливим для людей, що переймаються кліматичними змінами, оскільки, якщо за минуле десятиріччя вже з’явилось щось нове на енергетичних ринках, слід очікувати нових сюрпризів у майбутньому.
Tom Randall, Bloomberg
Перевод осуществлен при поддержке бюро переводов “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас