Ринок нерухомості вже на дні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нерухомості вже на дні, - експерт

Нерухомість
5762
Керуючий директор інвестиційної компанії Dragon Capital Володимир Тимочко переконаний в тому, що ринок нерухомості досяг дна ще в середині 2015 р.
Вже у другій половині минулого року стало з’являтися більше позитиву – кількість продажів почала зростати, і ціни стабілізувалися.
Ця тенденція продовжилася в першій половині 2016 року. Причому не тільки на об’єктах Dragon Capital, але і серед конкурентів. Ми бачимо, що це загальний тренд.
Експерт не може цього стверджувати про житло економ-класу, оскільки Dragon Capital працює в бізнес-сегменті, але в цілому валютна та макроекономічна стабілізація вплинули на впевненість людей у завтрашньому дні.
При цьому ринок змінюється досить повільно. Втім, з початку року поступово збільшується активність покупців – це видно і з кількості дзвінків клієнтів, і з кількості самих продажів. А ціни в доларах стоять на місці. При цьому, за рахунок того, що національна валюта дещо зміцнилася, ціни в гривні на житло бізнес-класу навіть дещо знизилися. Втім, ціноутворення в бізнес-класі завжди було в доларах, тому можна сказати, що ринок стабільний.
Гравці на ринку очікують його поступового відновлення. І всі бачать, що дно вже пройдено. І ринок буде відскакувати від дна наступні кілька років. Якщо не зміниться істотно макроекономічна ситуація, то ситуація на ринку нерухомості теж суттєво не зміниться.
Придбання нерухомості – це довгострокова інвестиція. Купівля – це довгострокове рішення. Такі рішення приймаються, коли людина впевнена у завтрашньому дні. Це в принципі було однією з основних причин, чому продажі впали в 2014.
Ліквідність в системі є. Просто люди досі приймали рішення зберігати її у банківських комірках. Але в якийсь момент треба міняти цю тактику, адже вона не приносить ніякого інвестиційного доходу, а в Україні вона ще й досить ризикована.
Крім того, завжди існує органічний попит на нерухомість. Він відкладався, поки люди вирішували, чи є сенс інвестувати в квадратні метри в Україні. І коли ця невизначеність зменшилась, кількість бажаючих, які приходять в офіси продажів і приймають рішення придбати нерухомість, відразу збільшилася.
Судячи з того, що продажі ростуть при стабільній ціні в доларах, зрозуміло, що далі дешевшати нерухомість не буде.
Ситуація відображатиме ситуацію в економіці країни загалом. Якщо ми очікуємо 1% економічного зростання, то можна здогадатися, що буде відбуватися з нерухомістю – буде поступове незначне пожвавлення. Можливо, незначне зростання цін. Але ситуація радикально не зміниться.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас