Топ-5 пристроїв, які назавжди змінили фінанси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 пристроїв, які назавжди змінили фінанси

Фінтех і Картки
981
Payspace Magazine вирішив зробити добірку революційних пристроїв, які назавжди змінили фінансову галузь і повсякденне життя людей.
1. Банкомат
Банкомати стали такою ж невід’ємною частиною життя сучасної людини, як телебачення та Інтернет. З їх допомогою можна зняти готівку зі своєї банківської картки не тільки в сусідньому будинку, але і перебуваючи на іншому кінці земної кулі. Функціонал сучасного банкомату дозволяє не тільки отримати гроші, але і навпаки, внести їх на картку, переказати кошти на інший рахунок, оплатити мобільний зв’язок, Інтернет або комунальні послуги, зробити пожертвування, обміняти гроші на іншу валюту тощо.
Перший банкомат був представлений англійським банком Barclays 27 червня 1967 року (наступного року 50-річний ювілей!) в Енфілді в північній частині Лондона. Банкомат приймав не пластикові картки, а паперові ваучери. Сума виданих грошей обмежувалася 10 фунтами. Творцем пристрою був шотландець Джон Шепард-Баррон. Якось він не зміг переказати гроші зі свого рахунку, тому що відділення банку було закрите. А надихнув Джона на створення банкомату вендинговий апарат з шоколадками, тільки замість батончиків у новій машині мали розміщуватися гроші.
В Україні перший банкомат був встановлений у 1996 році. За даними НБУ, на кінець 2015 року в країні налічувалося 33,3 тисячі банкоматів.
2. Платіжний термінал
Платіжні термінали в буквальному сенсі заполонили вулиці міст. Це не дивно, адже з їх допомогою можна швидко поповнити рахунок, сплатити комунальні та інші послуги, штрафи, поповнити банківську картку. По функціоналу інформаційно-платіжні термінали схожі з банкоматами. Проте істотна їх відмінність — це вимоги до захисту. Біля банкомату рівень фізичного та інформаційного захисту операцій в рази вищий.
Перший у світі платіжний термінал був розроблений в 1977 році в Університеті штату Іллінойс. Творцем є Мюррей Лаппе. Пристрій створений на базі комп’ютерної системи Plato і мав плазмовий сенсорний екран, призначений для введення даних. Перший термінал, розташований в студентському кампусі, дозволяв студентам, викладачам та гостям за символічну плату переглядати інформацію про розклад транспорту, трансляції кінофільмів, навчальних курсів. Можна було також отримати карту університетського містечка. За трохи більше місяця експлуатації пристрою ним скористалися понад 30 000 осіб.
3. POS-термінал
Банківська картка стала одним з найкорисніших винаходів минулого століття. З роками її функціонал, що спочатку охоплював тільки переведення в готівку коштів з банківського рахунку, значно розширювався. Сьогодні у нас вже викликає здивування, якщо торгова точка, не рахуючи дрібних кіосків і торговців, не приймає до оплати картки. Але процес прийому банківських карток підприємствами був би неможливий без POS-терміналів.
Через 4 роки після впровадження першого банкомату в США почали з’являтися електронні платіжні термінали — EFTPOS. Перший персональний комп’ютер, винахід Інтернету, електронний обмін даними та переказами (EDI, EFT) — все це позитивно позначилося на ринку електронної комерції, сприяло появі POS-терміналів і використання POS-технологій.
Кожен з нас бачив, як працює POS-термінал. Касир проводить картку через зчитувальний пристрій (якщо картка з магнітною смугою), або поміщає її в пристрій (якщо картка з чіпом). Далі POS-термінал зчитує інформацію, після чого запитує авторизацію. Зазвичай підтвердженням є PIN-код, але в сучасних терміналах (наприклад, виробництва Wirecard) підтвердити свою особу покупець може з допомогою відбитка пальця або скану долоні. Після проходження авторизації POS-термінал друкує і оформляє чек, одночасно подаючи дані про операції в процесинговий центр.
В Україні загальна кількість апаратів з прийому карткових платежів станом на кінець 2015 року становила близько 168 тисяч.
4. mPOS-термінал
mPOS-термінал — це простий і компактний пристрій, який дозволяє приймати до оплати картки в будь-якому місці і в будь-який час. Зазвичай він підключається до смартфона через роз’єм для навушників. Це прекрасна можливість для підприємств надати максимум зручності своїм користувачам, адже ті можуть розплачуватися карткою навіть у разі доставки замовлення додому. До того ж, вартість mPOS-терміналів невисока. Саме тому в Європі ці пристрої вже набули чималої популярності. В Україні ж компанії тільки починають розуміти переваги використання такого інструменту.
Найвідомішими виробниками mPOS-терміналів є компанії Pay Me, SumUp і Payleven (останні дві оголосили про злиття навесні цього року), Verifone, Square.
5. Смартфон
Смартфони назавжди змінили наше життя. Для сучасної людини вони стали незамінним інструментом спілкування, зв’язку, отримання доступу до інформації в мережі, розваг. Крім іншого, функціонал смартфонів в наш час охоплює і фінанси.
Крім безлічі фінансових мобільних додатків, що дозволяють здійснювати різні операції зі своєї картки, смартфон стає повноцінним платіжним інструментом. Завдяки технології NFC, якою оснащені смартфони різних виробників, можна здійснювати безконтактні платежі. Крім того, справжню революцію в мобільних фінансах зробив Apple, представивши власну мобільну платіжну систему Apple Pay. Його приклад наслідували й інші, тож на сьогоднішній день у низці країн працюють також Samsung Pay і Android Pay, анонсовано запуск Huawei Pay. Враховуючи все це, за прогнозами, до 2019 року 5 млрд людей у світі будуть розплачуватися смартфонами.
Як бачимо, багато пристроїв з нашого повсякденного життя настільки звичні нам, що ми не часто замислюємося, як би світ обходився без них. У наш час технології розвиваються дуже стрімко, тому нові інструменти, здатні кардинально змінити не тільки фінансову, але й інші сфери життя, з’являються постійно.
Ніна Крузова
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас