85% облігацій, наявних у портфелі ПАТ «КБ «Хрещатик» на продаж, незабезпечені і емітовані фірмами, що мають ознаки фіктивності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

85% облігацій, наявних у портфелі ПАТ «КБ «Хрещатик» на продаж, незабезпечені і емітовані фірмами, що мають ознаки фіктивності

Фондовий ринок
554
Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у ході вибіркового аудиту активів ПАТ «КБ «Хрещатик» викрито нові факти, що можуть свідчити про зловживання посадовими особами банку.
Так, аналіз портфелю цінних паперів виявив, що на початок квітня цього року у ПАТ «КБ «Хрещатик» на балансовому рахунку «Боргові цінні папери, випущені небанківськими фінансовими установами, у портфелі банку на продаж» обліковувались облігації на загальну суму понад 2,27 млрд грн.
При цьому, майже 85% з них виявились незабезпеченими. До того ж, емітенти цих цінних паперів мали усі ознаки фіктивності – відсутність основних фондів та виробничих запасів, чисельність працюючих 1-2 особи, отримані кошти від реалізації облігацій направлялися як внески в статутні фонди інших суб’єктів господарювання. За попередньою інформацією, у 91,8% випадків компанії, що випускали облігації, виявилися пов’язаними з банком особами.
Один із показових прикладів – у власності ПАТ «КБ «Хрещатик» перебувають облігації трьох, пов’язаних між собою приватних компаній, балансовою вартістю понад 370 млн грн. При цьому усі три емітенти хоч і мають різні назви, але зареєстровані за однією адресою у Києві.
Приміром, згідно з проспектом емісії, облігації, емітовані однією із цих трьох фірм, балансовою вартістю понад 118 млн грн, підлягають погашенню, починаючи з січня 2018 року. На момент випуску цінних паперів у ній працювала всього одна людина. У ході перевірки було встановлено: суттєвого майна за фірмою не зареєстровано за винятком права власності на об’єкт незавершеного будівництва – житлово-офісний комплекс банку «Хрещатик» у м. Вінниця. Таким чином, на сьогодні вбачаються суттєві ризики непогашення цінних паперів у визначений строк.
Облігації емітовані ще двома згадуваними компаніями, загальною балансовою вартістю понад 252 млн грн, підлягають погашенню, починаючи з грудня цього року. Водночас у банку наявні підписані договори зворотного викупу частини з цих цінних паперів їх емітентами. Первинний розрахунок мав бути проведений 20 квітня цього року. Утім, кошти так і не надійшли. Як вдалося встановити, виконання зобов’язань за облігаціями забезпечено іпотекою земельних ділянок у с. Сеньківка, Бориспільського району. Проте у держреєстрах існують записи про накладення арешту на майно за клопотанням СБУ в рамках розслідування кримінального провадження. До того ж, щодо емітентів діє податкова застава.
Обставини даних справ встановлюються. Зазвичай подібні схеми із цінними паперами створюються з метою контролю грошових потоків або навіть прикриття операцій з виведення коштів банків.
За результатами перевірки Фондом будуть подані заяви про вчинення правопорушень керівним складом та службовими особами ПАТ «КБ «Хрещатик».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас