Зростання держборгу з початку року викликано збільшенням валютних зобов'язань, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання держборгу з початку року викликано збільшенням валютних зобов'язань, - експерт

Казна та Політика
200
Невелике зростання держборгу з початку року викликане збільшенням валютних зобов’язань, зокрема, активним розміщенням валютних ОВДП урядом – з урахуванням погашень за чотири місяці залучено $ 0,9 млрд, а також випуском $ 0,4 млрд суверенних єврооблігацій для невеликої групи кредиторів, які не взяли участі в реструктуризації, яка завершилася в листопаді 2015 р результаті, обсяг валютного боргу, за нашими оцінками, склав $48 млрд (+ 4,3% з початку року) або 72% від усього держборгу, при цьому майже половину цієї суми ($ 24 млрд) складають дешеві і довгострокові кредити від МВФ та інших офіційних кредиторів.
Про це повідомляє Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
Обсяг гривневого боргу в доларовому вираженні залишився практично без змін.
“У січні-квітні уряд виходив на ринок гривневих ОВДП лише потім, щоб замістити погашати папери. Також Міністерство фінансів випустило 14 млрд грн ОВДП для рекапіталізації державних банків, але їх вплив на динаміку боргу було компенсовано невеликим ослабленням гривні з кінця 2015 року (-4 , 8%, до 25,2 грн ./$) “, – зазначає Бєлан.
За словами експерта, фінансування від МВФ та інших офіційних кредиторів та руху валютного курсу будуть залишатися ключовими факторами, що впливають на держборг в найближчі місяці, хоча в міру очікуваного збільшення дефіциту бюджету уряду, очевидно, доведеться залучати більше гривневих ОВДП.
“Прогнозуємо, що Україна отримає $4,0 млрд кредитів від МВФ та інших офіційних кредиторів в цьому році. Чекаючи також незначну девальвацію національної валюти до 27 грн/$ до кінця року (-6,7% з поточного рівня). Співвідношення держборгу до ВВП залишиться на рівні близько 80% на кінець 2016 року і знизиться до 75% в 2017 р. Фактори, які можуть призвести до прискорення зростання боргу, включають більш активний випуск валютних ОВДП урядом (без зниження обсягу залучень гривневих паперів), а також збільшення потреб випуску рекапіталізаційних облігацій для держ. банків або Фонду гарантування вкладів. Однак ці фактори ризику можуть бути нівельовані припливом коштів від приватизації – на даний момент, наші оцінки базуються на відсутності доходів від приватизації в 2016-17 рр.”, – говорить головний економіст Dragon Capital .
Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів державний борг України (прямий і гарантований) в квітні збільшився на 2,8% м / м (+ $1,9 млрд) до $67 млрд, а з початку року зріс на 2,4% (+ $1, 6 млрд).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас