Рада має намір законодавчо врегулювати діяльність бізнес-омбудсмена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада має намір законодавчо врегулювати діяльність бізнес-омбудсмена

Казна та Політика
145
Верховна Рада має намір законодавчо врегулювати діяльність інституту бізнес-омбудсмена.
За прийняття за основу законопроекту №4591 проголосували 242 депутатів при мінімально необхідних 226.
Згідно з ним, установа бізнес-омбудсмена є недержавною некомерційною організацією, яка сприяє захисту суб’єктів підприємництва при реалізації ними конституційного права на здійснення підприємницької діяльності, а також захисту від корупції та інших форм недобросовісної поведінки в сфері господарювання.
Установа є юридичною особою, має самостійний баланс, укладає договори, може відкривати рахунки в банках, мати печатку, штампи та бланк із своїм найменуванням.
Метою діяльності бізнес-омбудсмена є сприяння прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також юридичних осіб, що належать до сфери управління органів влади або органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб.
Також бізнес-омбудсмен повинен сприяти суб’єктам підприємництва в захисті їх права на підприємницьку діяльність, зокрема шляхом внесення подань бізнес-омбудсмена як засоби реагування на випадки недобросовісної поведінки в сфері господарювання.
Бізнес-омбудсмен повинен сприяти запобіганню корупційних дій чи інших порушень законних інтересів суб’єктів підприємництва.
Передбачається також існування наглядової ради бізнес-омбудсмена, утвореної групою сторін меморандуму про взаєморозуміння для Української антикорупційної ініціативи від 12 травня 2014 року, яким передбачено створення установи бізнес-омбудсмена, а саме: Кабінет Міністрів, Європейський банк реконструкції і розвитку, Організація економічного співробітництва і розвитку , Американська торговельна палата в Україні, Європейська бізнес Асоціація, Федерація роботодавців, Торгово-промислова палата та Український союз промисловців і підприємців, а також інші сторони після їх приєднання до меморандуму.
Бізнес-омбудсмен і його 2 заступники обираються наглядовою радою одностайно.
Бізнес-омбудсмен має право на першочерговий прийом посадовими особами всіх держорганів, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності; має бути присутнім на засіданнях Ради, Кабміну, урядових комітетів, колегіях Генеральної прокуратури, органів центральної виконавчої влади; бути присутнім на засіданнях судів усіх інстанцій, у тому числі на закритих судових засіданнях, за умови згоди учасника процесу, в інтересах якого судовий розгляд оголошено закритим.
Нагадаємо, офіс бізнес-омбудсмена почав роботу в Україні з 20 травня 2015 року.
Прямий фінансовий результат розслідувань ради бізнес-омбудсмена склав 3,5 млрд гривень за один рік діяльності.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас