Чого хоче МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого хоче МВФ

Казна та Політика
785
Кабінет міністрів України розробляє новий меморандум між Україною і МВФ. Про це вчора у своєму twitter повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи появу в мережі інтернет інформації про угоду між Україною та Фондом. «Проект меморандуму на стадії розробки, і коли він буде готовий, ми чітко про це оголосимо», – написав прем’єр.
Тим часом, згідно з бюджетним процесом, до 1 липня має бути прийнято зміни до Податкового кодексу, про які МВФ говорив у своїх рекомендаціях у звіті щодо України. Forbes опитав експертів, дізнавшись, які вимоги Фонду можуть бути враховані в новому меморандумі.
Головний інтерес МВФ як донора і кредитора України за логікою речей має полягати у стабілізації української економіки та можливості виконання країною своїх зобов’язань. «МВФ логічно хоче бюджетної стабілізації, щоб вони могли нормально розраховувати свою роботу в Україні», – каже екс-член Ради НБУ Василь Горбаль. За його словами, негативний сценарій розвитку подій може негативно позначитися на нинішній адміністрації МВФ, якість «портфеля» якого вже критикували.
Чого чекає Фонд від України
Одна з гострих тем, якої стосуються рекомендації МВФ щодо України, – соціальна політика й перерозподіл соціальних бюджетних потоків – пенсійних внесків, податкових надходжень, тощо. «Безумовним є те, що ще сьогодні на сайті Верховної ради профільні закони, які необхідно ухвалити до липня для отримання чергового траншу, і далі знаходяться в розділі «Законопроекти». Історія нашого парламентаризму знає випадки прийняття Конституції вночі, а законів – списком. Головне – домовитися між собою про необхідну кількість голосів, щоб підтвердити свої наміри змінювати й розвивати економіку країни», – говорить юрист юридичної фірми «Астерс» Вольга Шейко.
Юрист компанії «Василь Кисіль і партнери» Тетяна Бережна уточнює, що вимоги МВФ у сфері податків стосуються чотирьох сфер реформування, а саме: зменшення ставки єдиного соціального внеску, часткового скасування пільг, передбачених спрощеною системою оподаткування, вдосконалення податку на прибуток підприємств і збільшення акцизів. «Зменшення ставки ЄСВ покликане детінізувати заробітні плати, що, судячи з результатів нинішньої податкової реформи, дійсно сталося: ставку ЄСВ було істотно знижено, проте рівень надходжень ЄСВ відповідає запланованим показникам», – розповідає Бережна.
Ще одна група рекомендацій МВФ стосується акцизів. За словами Бережної, у МВФ зазначали, що Україна може дозволити собі агресивніше збільшувати ставки акцизів через інфляцію, залучаючи додаткові надходження в розмірі 0,4% – 0,9% ВВП.
Далі МВФ говорить про реформу спрощеної системи оподаткування – щоб унеможливити податкову оптимізацію через єдиний податок. «МВФ пропонує реформувати (не скасувати) «занадто пільгову» спрощену систему оподаткування шляхом застосування ставок ПДФО до платників 2-ї і 3-ї груп, що може забезпечити залучення додаткових надходжень податку на прибуток», – зазначає Тетяна Бережна.
Експерт реанімаційного пакету реформ Олег Гетьман вважає, що реформа спрощеної системи можлива тільки після реформи загальної системи оподаткування. «Ми не планували міняти спрощену систему до того, як буде внесено зміни в чинну загальну систему оподаткування, що дозволить бізнесу нормально перейти на загальну систему», – каже Гетьман.
Чого чекають від нового Меморандуму
Є кілька ключових питань, які на думку бізнесу й аналітиків необхідно врахувати в новому тексті меморандуму. Вони стосуються як адміністрування оподаткування й соціальних платежів, так і стабілізації економіки України. Наприклад, опитані Forbes бізнесмени сподіваються на те, що МВФ не буде створювати перешкод заходам, пов’язаним із валютною лібералізацією, і як наслідок – запуском економіки.
«Україну потрібно критикувати за адміністрування податків і за «ручне» втручання в електронні системи. Створення електронної системи адміністрування податків і заборона на втручання з боку чиновників – ось першочергове завдання», – вважає глава Спілки податкових консультантів Леонід Рубаненко.
За інформацією Forbes, сьогодні може відбутися зустріч народних депутатів України з представниками МВФ для обговорення змін до відповідних законопроекти. Про це виданню повідомила народний депутат України Ніна Южаніна. «Найближчим часом у нас буде зустріч із МВФ, і ми будемо говорити про те, щоб рекомендації, на яких наполягає Фонд, реалізувати іншим чином, який бачимо ми, депутати, як шлях оптимізації витрат і структури ДФС, – каже Южаніна. – Найбільш спірними є питання ліквідації митниць як юросіб і об’єднання їх із фіскальною службою, однорівневе оскарження рішень податкового рівня».
За словами Южаніної, сьогодні своєчасним є говорити про зміну функціоналу ДФС, і вже потім – про оптимізацію її роботи.
Також актуальним є питання, що стосуються боротьби з розмиванням податкової бази. «Є концепція робочої групи з напрацювання заходів, спрямованих на боротьбу з розмиванням податкової бази, створеної указом президента. Було б добре, якби МВФ включили в Меморандум записи про необхідність вжиття заходів, які були запропоновані цією групою: впровадження правил про контрольовані іноземні корпорації, посилення та доопрацювання правил трансфертного ціноутворення, приєднання до автоматичного обміну податковою інформацією», – говорить керівник податково-юридичної практики EY в Україні Володимир Котенко.
«Переговори щодо траншу ми чекаємо із серпня минулого року. Принципових змін у документах щодо співпраці бути не має, тому що не змінюється ні політика України, ні політика кредиторів, – розповідає голова ради Незалежної асоціації українських банків (НАБУ) Роман Шпек. – Але їхні основні інтереси – у збалансованому бюджеті й у мінімальному розмірі дефіциту бюджету».
Остаточний документ нового меморандуму з МВФ може з’явитися найближчим часом. А з огляду на те, що основні правки, прийняття яких Україна обіцяла у 2016 році, мають бути проголосовані парламентом до 1 липня, у законодавця залишається місяць на прийняття найважливіших для країни рішень, а у виконавчої влади – також місяць, щоб пояснити, чому ті чи інші рішення можуть бути відкладені без шкоди взаємодії з Фондом.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас