"Росатом" призупинила ввезення відпрацьованого ядерного палива з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Росатом" призупинила ввезення відпрацьованого ядерного палива з України

Енергетика
796
Російська державна корпорація з атомної енергії “Росатом” призупинила вивезення відпрацьованого ядерного палива з України через неплатежі.
Про це повідомив заявив директор “Росатому” з питань поводження з відпрацьованим ядерним паливом Олег Крюков на брифінгу в рамках форуму “Атомекспо 2016”.
За його словами, “Росатом” має намір продовжувати виконання контракту з Україною з переробки в РФ відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС, але перший рейс з новою партією палива поки відкладено через проблеми з оплатою.
Нагадаємо, зараз українське ВЯП вивозиться на територію Росії на тимчасове зберігання і переробку. Однак в перспективі Україна планує зберігати ВЯП в спеціальному сховищі, яке в 2014 році почали будувати в Чорнобильській зоні. Вартість послуг російських компаній зі зберігання ВЯП щорічно обходиться “Енергоатому” майже в 200 млн доларів.
Рахунки Національної енергогенеруючої акціонерної компанії “Енергоатом” (оператор українських АЕС) зараз заблоковані за рішенням української суду через борг, який сформувався 20 років тому. У 2012 році Вищий господарський суд зобов’язав “Енергоатом” виплатити ЗАТ СП “Укрелектроват” 127,3 млн грн за службовим, який утворився ще в 1996 році. Тоді виконати рішення суду було неможливо в зв’язку з мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК, що забороняє стягнення боргів з “Енергоатому”. Термін мораторію закінчився 1 січня 2016 року. В кінці січня Рада продовжила цей мораторій, проте Президент закон ветував.
У березні 2016 року виконавча служба заарештувала рахунки і майно “Енергоатому” на 200 млрд грн в рамках виконавчого провадження про стягнення боргу з НАЕК “Енергоатом” на користь “Укрелектровата”.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас