УБРР нікому не потрібен — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УБРР нікому не потрібен

Казна та Політика
906
Виживання державного Українського банку реконструкції та розвитку (УБРР) під питанням. Приватизаційний аукціон, запланований на 22 квітня, було зірвано, тому що ФДМ не знайшов на нього жодного покупця. Зараз триває підготовка до другого аукціону, але держава може просто не встигнути продати банк. Усього за три тижні УБРР порушить вимогу Нацбанку щодо мінімального рівня статутного капіталу, після чого банку загрожує виведення з ринку.
Без покупця
Фонд держмайна почав підготовку до повторного конкурсу з продажу Українського банку реконструкції та розвитку (УБРР). Про це повідомили в прес-службі відомства. «Прогнозувати, коли це може статися, поки немає можливості – процес підготовки, включаючи оцінку пакета, процедурно триває кілька місяців», – уточнили у ФДМ.
Купівля УБРР дозволила б будь-якому інвестору зайти на банківський ринок за невелику ціну, адже для новоствореного банку статутний капітал має становити не менше 500 млн грн, тоді як для вже існуючого – 120 млн грн. Однак приватизаційний конкурс з продажу 99,9945% акцій банку, запланований на 22 квітня, було зірвано через відсутність заявок.
Стартова ціна банку становила 118,902 млн грн. Що інвесторам пропонувалося за таку ціну? До 1 квітня активи банку (121,5 млн грн) були вкладені переважно в цінні папери: на продаж їх було на 40,8 млн грн, до погашення – на 19,5 млн грн. Ще 29,3 млн грн було інвестовано в основні кошти та нематеріальні активи, а 27,9 млн грн – в інвестиційну нерухомість. У власності банку є земельні ділянки в Києві (0,304 га), Ірпені (9,233 га) та Білій Церкві (0,128 га).
Зобов’язання банку (59 млн грн) майже повністю припадали на субборг (56,9 млн грн). Новий власник УБРР буде зобов’язаний погасити перед Укргазбанком субборг у розмірі 28 млн грн. Клієнтських коштів у УБРР усього 219 тис. грн, оскільки він не працює за «депозитно-кредитною» схемою. Фінансовий результат банку мінімальний: в I кварталі збиток банку склав 1,1 млн грн, тоді як за 2015 рік він отримав прибуток 570 тис. грн.
Спроба номер два
Потенційних інвесторів для УБРР не знайшли жодного: в Нацбанку повідомили, що до них не надходили документи на купівлю істотної участі в капіталі державного банку. Саме НБУ повинен видати дозвіл потенційному покупцеві, перш ніж вони б подали заявку у ФДМ.
Зрив приватизації було закладено в самому механізмі конкурсу (див. «Продаж готують до провалу»), який склав ФДМ, очолюваний колишнім інвестиційним банкіром Ігорем Білоусом. Його оголосили 13 січня, і покупці УБРР, які хотіли б встигнути подати у ФДМ документи до останнього дозволеного дня (18 квітня), повинні були направити в НБУ документи на отримання схвалення угоди не пізніше 18 січня (вони розглядаються три місяці). Тому на підготовку необхідних НБУ документів інвесторам залишалося 13-17 січня, з яких два дні – вихідні.
Альтернатив продажу банку немає. Держава пообіцяла позбутися несистемних кредитних установ, серед яких УБРР, до 2017 року. Тому на початку поточного року, напередодні першого приватизаційного аукціону, співрозмовник в Мінфіні розповідав, що вони знають про відсутність попиту на актив, тому спільно з НБУ шукатимуть варіанти виходу з ситуації, що склалася. «Це гарний чистий банк, без «скелетів у шафі» і вантажу минулих проблем. Хороший варіант для нового інвестора, який бажає вийти на український ринок. Не хочеться його ліквідувати. Постараємося знайти компромісний варіант з НБУ», – сказав він.
Але зірвався не тільки приватизаційний конкурс. Через шість днів не відбулись щорічні збори акціонерів УБРР. Його акціонери на зборах 28 квітня не змогли затвердити результати роботи УБРР у 2015 році. Представник ФДМ Олексій Петержак оголосив «про ненадходження у ФДМ узгодженого Кабміном завдання на голосування на зборах, що унеможливлює голосування єдиним представником акціонера». Тому збори акціонерів визнали такими, що не відбулися. Причина проста: за УБРР ніхто не відповідає. У Мінфіні кажуть, що всі питання стосовно УБРР треба переадресувати до ФДМ, а ФДМ не може провести збори акціонерів без допомоги Кабміну.
Незважаючи на провал першого аукціонера, можливо, друга спроба продажу буде успішнішою. «Останнім часом ситуація змінюється, а ставлення інвесторів до України покращується. Гадаю, його можна буде продати як ліцензію, але потрібно надати достатньо часу. Проблема полягає ще й у тому, що ніхто реальним «маркетингом» і просуванням цього активу не займається», – розповів колишній співробітник Мінфіну.
УБРР може зацікавити інвестора, якщо інвестор побачить в ньому щось більше, ніж просто ліцензію і портфель активів. «У банківському середовищі інвестора можна знайти тільки під ідею з командою. Головне, щоб банк не мав «дірок» в балансі та проблем. Багато хто хоче розвивати універсальний банк і обслуговувати всіх клієнтів – від роздрібних до корпоративних. Але банк сьогодні – це набагато більше, ніж відкриття рахунку клієнту і проведення операцій за ним», – вважає керуючий директор ІК «Аваль Брок» Дмитро Полковський.
Конкуренцію УБРР складе Держзембанк, який також буде приватизовано. Кабмін розраховує, що продаж Держзембанку (статутний капітал становить 120 млн грн) принесе держбюджету 200-250 млн грн.
Місія «Уникнути ліквідації»
Однак до повторної приватизації УБРР може просто не «дожити». Вже за три тижні, 17 червня, настає крайній термін для усіх банків – їхній статутний капітал має становити не менше 120 млн грн. Тоді як статутний капітал УБРР – 117,993 млн грн, і банк не ініціював докапіталізацію.
У Нацбанку поки не змогли прокоментувати, якими будуть санкції та як швидко вони застосовуватимуться до банків, які не збільшать статутний капітал до 120 млн грн, але уточнили, що жодних винятків для УБРР не буде. «НБУ займається наглядом незалежно від форми власності банку, тому заходи впливу будуть аналогічні заходам для інших комерційних банків», – заявили в НБУ.
Але ще в лютому в.о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова говорила, що акціонерам, які не можуть наростити капітал банків, НБУ пропонує злиття з іншими банками або самоліквідацію. «Звичайно, якщо будуть проблеми з докапіталізацією, ми вводитимемо обмеження в банк», – пообіцяла тоді вона. Тому загроза ліквідації УБРР зберігається.
FinClub звернувся до Мінфіну за коментарями про їхні плани щодо виконання вимоги НБУ, але виявилося, що Мінфін за банк більше не відповідає. «Міністерством фінансів і Фондом державного майна 27 липня 2015 року підписано акт № 250 прийому-передачі у ФДМ пакета акцій, що належать державі, в статутному капіталі УБРР і відбулася зміна органу управління акціями банку з Мінфіну на ФДМ», – йдеться у відповіді Мінфіну. Тому саме ФДМ повинен приймати рішення про діяльність УБРР, підкреслили в міністерстві.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас