Як підвищення комунальних тарифів вплинуло на ринок оренди житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як підвищення комунальних тарифів вплинуло на ринок оренди житла

Нерухомість
2718
Ринок оренди житла готується до зростання комунальних тарифів. Більше за інших це зростання відчують на собі орендарі самих недорогих одно- і двокімнатних квартир.
Майбутнє зростання комунальних тарифів, особливо на тепло на 75-90%, вже зараз змушує багатьох оптимізувати свої витрати. І якщо навіть українці, які проживають у власних квартирах, нарікають на зростання тарифів, то орендарі потрапляють в ще більш скрутне становище, адже на плечі останніх, крім оплати самої вартості оренди, лягають ще витрати на комунальні послуги, які виросли за останній рік в рази.
Підвищення комунальних тарифів vs орендарі квартир
“Історично” так склалося, що орендарі, крім фактичної плати за оренду квартири, оплачують ще комунальні платежі за спожиті послуги (газ, світло, воду, опалення і т.д.).
І, як одноголосно відзначають експерти, зростання тарифів на комунальні послуги поки ніяк не позначилася на ринку оренди. “На даний момент підняття тарифів на комунальні послуги не відбилося на ринку оренди. У літній період істотних змін також не відбудеться”, – коментують в АН “Благовіст”. Як зазначає керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов, в цьому році частка тих, хто в оренду житла не включає вартість комунальних послуг, помітно знизилася і досягла 50%. Здебільшого витрати на оплату комунальних платежів включені в загальну вартість оренди більш дорогого житла.
У той же час Михайло Артюхов визнає, що підвищення комунальних платежів призводить насамперед до збільшення числа запитів на перегляд договірних відносин. Орендарі в деяких випадках ініціюють перегляд договорів з метою зменшення вартості оренди. “При цьому ті власники, які не проявлять гнучкість у таких переговорах, ризикують втратити клієнтів”, – відзначає керуючий директор компанії ARPA Real Estate. У той же час орендар з дуже обмеженим бюджетом при істотному підвищенні комунальних послуг змушений підшукувати для себе інші, більш дешеві варіанти, щоб “влізти” в колишній бюджет.
Більше інших зростання тарифів торкнеться орендарів житла економ-класу, де частка витрат на комунальні послуги в загальній вартості оренди вище, ніж в інших сегментах. “Орендарі 1-2-кімнатних квартир економ-сегмента найбільш чутливі до підвищення тарифів. Якщо раніше вартість комунальних платежів в середньому становила 300-500 грн (а це близько 10% від вартості оренди), то підвищення тарифів призвело до збільшення витрат для орендарів приблизно на 5%”, – коментує Михайло Артюхов.
Якщо говорити про покупку нерухомості, то, як зазначає Юрій Мавродієв, директор “Алекса Груп”, покупці стали більш раціонально підходити до вибору квартири, розуміючи, що за утримання кожного додаткового метра житла необхідно буде платити. У зв’язку з цим великим попитом сьогодні користуються розумні по метражу функціональні планування. “Додатковим фактором, який сьогодні цікавить більшість потенційних покупців, стала наявність в будинках утеплених фасадів, двокамерних склопакетів і особливо теплолічильників, адже вони дозволяють істотно оптимізувати витрати на комунальні платежі”, – додає він.
Якщо ж говорити про тих, хто купив квартиру в новому будинку, то, за словами Мавродієва, питання підвищення комунальних тарифів їх вже торкнувся безпосередньо і люди детально вивчають нові тарифи, а також методи їх розрахунку. При цьому вони поспішають встановити лічильники не тільки на свої квартири, а й зібрати кошти на установку лічильників у МОПах, щоб скоротити складову на їх опалення у себе в платіжках.
Чим живе ринок оренди житла?
На ринку оренди нерухомості столиці правила гри як і раніше диктує орендодавець. При цьому з приходом весни експерти відзначають зростання попиту на оренду більш дорогих квартир вартістю від 10 тис. грн в місяць і вище. “Попит на оренду житла з початку року щомісяця зростає. А навесні додався ще й сезонний попит на оренду будинків у межах міста і на околицях. Ціни на оренду переважно залишаються стабільними, хоча фактичні витрати орендарів дійсно ростуть через підвищення комунальних платежів. При цьому відмічено незначне переміщення попиту в більш дорогі сегменти”, – зазначає Захар Федорак, керівник інформаційно-аналітичного порталу “Столична нерухомість”.
У нижньому ціновому сегменті, за словами Михайла Артюхова, спостерігається тенденція, при якій відкладений попит на покупку житла частково збільшує попит на оренду. “Власники недорогих квартир відчувають збільшення цього попиту і незначно підвищують ціни, але передумов для істотного підвищення вартості оренди на поточний момент і до осені немає”, – додає він.
За даними аналітичного центру АН “Благовіст”, в травні в порівнянні з попереднім місяцем попит на оренду житла в Києві зріс на 10-15%. Особливо активно зростає попит на квартири вартістю 10-25 тис. грн на місяць. Зростання попиту в свою чергу позначилося на вартості оренди: вона виросла в межах 10%.
При цьому Михайло Артюхов звертає увагу на те, що на початку цього року в Києві з’явився сегмент невеликих дохідних апартаментів, який проявив себе як досить конкурентний ринку оренди в економ- і економ-мінус сегментах як за ціною, так і за якістю. “Уже сьогодні в Києві можна купити квартиру від $ 22 тис. (близько 580 тис. грн), яка буде обладнана пральною машиною, мікрохвильовою пічкою, вхідною групою і навіть урнами для сміття. Ще рік тому покупцеві було доступне тільки не дуже якісне житло за $ 30- 35 тис. Сьогодні в 1,5 рази нижче цієї вартості можна придбати власне житло за програмою “Оренда з викупом”, – розповідає керуючий директор компанії ARPA Real Estate. – Ця нова конкуренція, яка до осені проявиться максимально яскраво і буде впливати на зміну якості сервісу, наповнення об’єктів і ціну в сегменті оренди економ- і економ-мінус житла”.
Як підвищення комунальних тарифів вплинуло на ринок оренди житла
Трепетні очікування
Прогнози експертів ринку обнадіюють: як і раніше багато хто з них вважають, що очікувати якихось серйозних змін в сегменті оренди житла не варто як в ціновому питанні, так і в обсягах пропозиції/“поглинання” квартир.
Так, до серпня ринок оренди буде “жити” в сьогоднішньому темпі і за діючими тарифами. “Будь-яких особливих змін або передумов для них як в плані корекції цін, так попиту і пропозиції, я не бачу. Буде традиційне літнє затишшя, після якого – осінній сплеск”, – прогнозує Захар Федорак.
Що ж стосується цін на оренду і впливу на них зростання тарифів на комунальні послуги, то, на думку АН “Благовіст”, цей вплив можна буде спостерігати з початком нового опалювального сезону: з осені можливе зростання вартості оренди для тих орендарів, у яких комунальні платежі включені у вартість оренди житла.
Тетяна Стойко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас