Клієнти підкосили Фідобанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнти підкосили Фідобанк

Кредит&Депозит
5648
Загроза банкрутства Фідобанку стала реальною цього тижня. Рівень платоспроможності установи різко впав, оскільки клієнти спробували одномоментно забрати гроші, а інші банки закрили на нього свої ліміти. Вірогідність того, що власник Олександр Адаріч і потенційні казахські інвестори заведуть у Фідобанк гроші, низька.
На грані
Цього тижня запанікували клієнти Фідобанку, які припустили, що їхня установа перебуває на межі банкрутства. Клієнти почали регулярно скаржитися у FinClub на те, що не можуть забрати свої гроші з Фідобанку. Деяким з них співробітники банку все ж запропонували закрити взаємні зобов’язання. «Сьогодні ми вперше в прямому сенсі слова «тікали» з банку. Нам зателефонували і повідомили, що «на все про все» є чотири години, щоб забрати свої гроші та документи, – розповів у понеділок журналісту FinClub власник однієї з компаній, які обслуговувалися у Фідобанку. – Сказали, що завтра в банк заходить тимчасова адміністрація».
У вівторок в банку представник ФГВФО не з’явився, але виникли черги в центральному офісі банку, в банкоматах закінчилися банкноти, у клієнтів виникли проблеми зі зняттям грошей також з рахунків. Ажіотаж підстьобувало обговорення в ЗМІ і соцмережах загрози банкрутства банку. Адже саме за такою схемою на початку квітня «ліг» «Хрещатик»: установа зіткнулася з різким відтоком грошей, а Нацбанк практично миттєво визнав банк неплатоспроможним (див. «Київ втратив “Хрещатик“»). Фідобанк не небагато менше за банк «Хрещатик»: на початку 2016 року активи цих установ становили 7,77 млрд грн і 9,14 млрд грн відповідно.
У середу банк спробував заспокоїти клієнтів. Фідобанк визнав, що на початку тижня у нього був «незначний розрив ліквідності, який не становив для банку істотного ризику». Але «інформаційний тиск на клієнтів за допомогою особистих дзвінків, форумів та ЗМІ», на думку банку, «призвело до різкого одномоментного відтоку коштів з рахунків клієнтів, що погіршило ситуацію». «Внаслідок цього банк зазнає труднощів зі своєчасним виконанням операцій клієнтів», – заявили в установі. Частково цю версію підтверджує джерело FinClub в НБУ: до минулої п’ятниці у Фідобанку не було помітної проблеми з ліквідністю.
Потенційна угода
Чутки про те, що Фідобанк може покинути ринок, обговорюються його учасниками вже два місяці. Але «час ікс» ніхто не знає. «Я не рекомендую нікому мати з ним справу», – сказав FinClub керівник однієї з банківських асоціацій. Ринок не заспокоїла навіть заява власника установи Олександра Адаріча про намір об’єднати Фідобанк з Євробанком, в якому у нього 50% акцій (ще 50% – у колишнього голови ВТБ Банку Вадима Пушкарьова). В об’єднаний банк мали зайти інвестори, пов’язані з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим.
Казахські інвестори подали документи на купівлю лише Євробанку. «З в. о. заступника голови НБУ Катериною Рожковою у казахів є домовленість, що вони купують Євробанк, Адаріч переводить у нього ліквідні активи, а Фідобанк з усім сміттям відправляють на ліквідацію», – говорив раніше власник одного з невеликих банків, який спілкувався з представниками банківського нагляду. Олександр Адаріч впродовж тижня не відповідав на дзвінки журналіста FinClub.
У пошуках ліквідності
Джерела FinClub у Фідобанку запевняли, що установа існуватиме мінімум до кінця 2016 року. У Нацбанку зараз офіційно не коментують ситуацію у Фідобанку, який вже публічно пообіцяв стабілізувати свою роботу. В НБУ цим обіцянкам вірять і не поспішають з впровадженням тимчасової адміністрації. «Ми гадаємо, що Адаріч домовиться з казахами, щоб вони внесли гроші не тільки в Євробанк, а й підтримали Фідобанк. Інформацію про переведення активів з Фідобанку в будь-яку установу ми не підтверджуємо. Якби виведення було, ми б побачили це в щоденних балансах і відразу реагували. Ми бачимо, що з понеділка відбувався відтік ліквідності, в тому числі через закриття на нього міжбанківських лімітів іншими банками, але очікуємо, що ситуація поліпшиться», – сказав один зі співрозмовників у НБУ.
На кореспондентському рахунку Фідобанку на 1 квітня було 599,4 млн грн. На рахунках в інших банках він тримав тільки валюту – $5,95 млн, тоді як інші банки тримали в ньому і гривневі, і валютні кошти – на 143,4 млн грн. ОВДП, за які банк міг би отримати рефінансування, на балансі у нього немає. «Тому вони не зверталися до нас за рефінансуванням», – сказало джерело в НБУ.
Втім, казахських інвесторів може не зацікавити установа з портфелем старих проблем і невизначеним статусом. «Банк є реально проблемним з 2009 року, – пояснив FinClub один з колишніх топ-менеджерів банку. – Спочатку це був SEB, потім Erste, у них були хороші іпотечні портфелі, але після кризи вони стали великою проблемою. Щоб підтримати банк, в нього потрібно вкладати і вкладати, як це роблять Raiffeisen і UniCredit. Але вони просто не можуть піти, а навіщо це робити новим інвесторам? Добре, що сам Адаріч його так довго утримував». Представники покупців Євробанку відмовилися коментувати це питання.
Навантаження на Фонд гарантування при виведенні Фідобанку з ринку буде некритичним: в установі 2,45 млрд грн коштів фізосіб. Підприємства, кошти яких не гарантуються Фондом, зберігають в банку 3,38 млрд грн.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас