Хто і скільки заробить на перейменуваннях Дніпропетровська та інших міст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто і скільки заробить на перейменуваннях Дніпропетровська та інших міст

Казна та Політика
1722
В Україні триває активне перейменування міст, сіл і навіть вулиць.
Сьогодні парламент схвалив нові географічні назви Дніпропетровська і Дніпродзержинська. Тижнем раніше нардепи грунтовно “пройшлися” по карті країни, перейменувавши 124 населених пункти в рамках дії закону про декомунізацію (зокрема, одеський Котовськ став Подільськом, чернігівський Щорс – Сновськом, донецький Димитров – Мирноградом і ін.).
Юрист компанії “Публічний аудит” Володимир Тарчинський розповів, що на перший погляд нескладна процедура перейменування автоматично формує цілий “обмінний” список, в який потрапляють документи, печатки, покажчики, таблички, карти тощо.
Експерт проаналізував середній “бюджет” таких оновлень на прикладі столичної вулиці Фрунзе, яка в минулому році стала Кирилівською.
“По-перше, потрібні нові номерні таблички на будинку. Кожна коштує близько 360 грн, тобто всього на 200 тамтешніх будинків знадобиться 72 тис. грн. По-друге, потрібно міняти дорожні покажчики. 24 перехрестя на колишньої Фрунзе” потягнуть “ще на 12 тис. грн (400-500 грн за кожен знак). По-третє, підприємцям, що працюють на цій вулиці потрібно буде вносити зміни в реєстраційні документи (24 грн – для ПП, 60 грн – для юридичних осіб), а громадянам, що проживають там – в документи на нерухомість (адмінзбір за коригування в Держреєстрі – 60 грн, в БТІ – 30 грн). на близько 1 тис. квартир, які є на нинішній Кирилівської це 100 тис. грн. але в даному випадку справа не тільки в грошах, але і в тяганині – громадянам доведеться витратити чимало часу на черзі “, – зазначив експерт.
У випадку з перейменуванням міста все набагато складніше. “Кожна державна або комунальна установа повинна поміняти печатки та бланки, а це як мінімум, по 1 тис. грн на компанію. Плюс десятки дорожніх покажчиків по 500 грн за штуку. За “ребрендинг” того ж Дніпропетровська доведеться заплатити, як мінімум, 1 млн грн “, – підрахував Тарчинський.
І це тільки витрати з державно та місцевого бюджетів. Населений пункт поменше, скажімо, той же Кіровоград, який також хочуть перейменувати, заплатить 500-800 тис. грн. Ці гроші освоять поліграфісти та фірми, що спеціалізуються на виготовленні табличок.
Окремо заплатять підприємці, яким також доведеться міняти печатки, коригувати реєстраційні документи та ін. “У Дніпропетровську працює 110 тис. бізнесменів. У цілому вони заплатять за нову назву свого міста до 2,5 млн грн”, – вирахував Тарчинський.
Плюс близько 100 грн віднесе чиновникам кожна дніпропетровська сім’я за внесення змін до документів на нерухомість.
Окремим пунктом чималих витрат стане заміна документів – паспортів, прав, атестатів та ін. Сама процедура коштує недорого – до 100 грн. Але, за словами Тарчинського, можливі величезні черги і плутанина. Тим більше що внесення змін до паспортних даних від Міграційної служби передали місцевій владі, а ті ще не встигли реформувати відповідні служби.
На цьому тлі не виключена поява армії “рішал”, які будуть продавати місця в чергах і домовлятися про прискорену заміну документів за винагороду. І громадяни, яким терміново знадобитися оновити папери, скажімо, щоб продати житло, швидше за все, будуть змушені платити.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас