Вклади дешевшають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вклади дешевшають

Кредит&Депозит
633
Депозитні ставки поступово знижуються, зменшуючи як доходи вкладників, так і витрати банкірів. Середня вартість річних гривневих депозитів вже нижче 20% річних. Ставки продовжать дешевшати щонайменше до 18% річних в середньому по ринку.
Банки почали економити
Зниження депозитних ставок прискорилося. Вперше за півтора року Український індекс ставок за депозитами фізосіб (UIRD) за річними вкладами опустився нижче рівня 20%. Зниження відбулося 5 травня, і дотепер середня ставка за річними гривневими вкладами закріпилася на позначці 19,93%. Востаннє прибутковість за 12-місячними вкладами була нижче 20% ще в серпні 2014 року.
Зменшення процентних ставок відображає загальне зниження вартості грошей на ринку, говорять банкіри. «Наприкінці 2015 року ситуація на депозитному ринку почала стабілізуватися, і банки поступово почали знижувати ставки за всіма видами депозитних продуктів. Цей тренд триває з осені – за останні три місяці вартість вкладів на фінансовому ринку знизилася ще на 2-3%. Надалі ми прогнозуємо подібну динаміку поступового зниження ставок, що в свою чергу дозволить фінустановам збільшувати обсяги кредитування населення і юросіб», – розповідає заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Андрій Мойсеєнко.
І хоча в середньому річні вклади дешевше 20%, усе ще можна знайти банки зі значно більшими ставками, наприклад, Платинум Банк пропонує клієнтам навіть 26,5%.
Очікування зниження
За умови подальшої стабілізації загальної ситуації в країні ставки можуть знизитися ще на 1-1,5%. «Робити більш тривалі прогнози складніше через наявність багатьох складових, які можуть впливати на ставки. За умови позитивного сценарію ставки за рік можуть знизитися на 2-3% у всіх валютах, що спричинить здешевлення кредитів і послужить оздоровленню економіки», – прогнозує начальник управління пасивних, комісійних та сервісних продуктів ВТБ Банку Марина Кшиніна.
Крім того, банки розраховують, що громадяни почнуть довіряти їм гроші на триваліші терміни. Зараз українці готові нести кошти в банки в середньому на чотири-шість місяців. «Якщо ситуація буде стабільною, то приплив вкладів та їхня терміновість збільшуватиметься, а ставка знижуватиметься. Якщо ринок буде дестабілізуватися, то реакція буде протилежною, ставки будуть підвищуватися, а їхня терміновість зменшуватися», – говорить директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Ольга Щербина.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас