В Україні подешевшали депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні подешевшали депозити

Кредит&Депозит
6087
За підсумками першого кварталу 2016 року ставки за депозитами у гривні в Україні знизилися на 0,3-0,9 процентних пункту до 10-19% річних.
Вклади у валюті подешевшали на 0,5-0,8 процентних пункту до 3-7,5% річних, говориться в програмі “Перша Шпальта”.
Як розповів голова правління “Комерційного індустріального банку” Вадим Березовик, падіння пояснюється тим, що банки поки не придумали, як отримати дохід, який частково необхідно повернути у вигляді відсотків за депозити. Це пов’язано з кризою кредитування в країні.
Також на здешевлення депозитів впливає політичний чинник.
“Новий Кабмін призначений, і ми очікуємо мінімум півроку політичної стабільності. Ситуація на сході країни істотно не погіршується, вона знаходиться в стабільно локальному стані. Тому вартість залучення депозитів, в якій закладена вартість ризику неповернення цих грошей знижується і буде падати до кінця року”,
Теоретично, слідом за зниженням ставок депозитів будуть дешевшати і кредити, зазначає Сергій Фурса з ІК Dragon Capital. Втім, за його словами, поки банки не видають кредити масово.
Вирішити проблему кредитування і знизити ставки за кредитами можна, на думку Березовика, якщо підвищити можливості банків використовувати всі свої права для захисту власних інтересів, коли позичальник не хоче виконувати зобов’язання за кредитним договором.
“Якщо банк буде впевнений, що, видаючи кредит сьогодні, через місяць-два він отримає своєчасно відсотки, а коли прийде термін погашення кредиту, він зможе його отримати назад в повній сумі і йому не потрібно буде займатися складними судовими розглядами, які можуть тривати роками , кредитування відновиться і кредити стануть дешевшими “, – зазначає Березовик.
Банкір нагадує, що законопроекти, які дозволяють захистити інтереси банків і тим самим знизити вартість кредитів, знаходяться на розгляді Верховної ради, але поки не прийняті.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас